Operativsystemet Fuchsia är ett projekt med öppen källkod som Google utvecklat sedan 2016. Till skillnad från företagets andra operativsystem som Android och Chrome OS är Fuchsia inte baserat på Linux, utan nyttjar istället Zircon-kerneln. Zircon är utvecklad för att fungera med allt från datorer till enkla IOT-enheter och Fuchsia ryktades till en början vara tänkt som en ersättare till både Android och Chrome OS.

Under flera år har Fuchsia inte gjort mycket till väsen, med undantag för viss uppmärksamhet under Google I/O 2019. Senare samma år släppte Google även dess källkod och dokumentation. Nu ser operativsystemet för första gången ljuset i Googles egna enheter, och ersätter Cast OS i första generationens Nest Hub.

Enligt 9to5google blir det ingen större omställning för användare, då utseende och funktionalitet inte genomgår några märkbara förändringar. Nest Hub har ett grafiskt gränssnitt byggt med Googles Flutter vilket även Fuchsia är kompatibelt med, något som underlättar bytet.

Uppdateringen ska anlända till de Nest Hub-användare som deltar i Googles "Preview Program" först och sedan långsamt rullas ut till resterande användare. Google verkar av allt att döma vilja gå långsamt fram, vilket inte är orimligt sett till att uppdateringen byter ut enhetens operativsystem från grunden.

En långsam introduktion ger även Google möjlighet att fortsätta anpassa och finslipa operativsystemet innan en skarp lansering. Det framgår inte om Google ämnar byta ut operativsystemet på andra enheter med Cast OS, men det är inte osannolikt att det implementeras på andra Nest-enheter i framtiden.

Läs mer om smarta hem: