Sonys projekt Motion Sonic har utvecklats under flera år, och dök bland annat upp som tidig prototyp år 2017 på en mässa i Austin, Texas, USA. Nu ska en mer vidareutvecklad prototyp gräsrotsfinansieras genom tjänsten Indiegogo.

Motion Sonic är en rörelsesensor i en kapsel som bärs i ett gummiband. Designen liknar i mångt och mycket ett aktivitetsarmband, men istället för puls och stegräkning registrerar Motion Sonic hand och fingerrörelser. Genom att ställa in kommandon i en applikation kan sensorn sedan tolka rörelserna och applicera ljudeffekter till instrument och musik i realtid.

zyh1yg2dkrzgn9wm6bww.jpg

Tanken är att ljudeffekter genom rörelse ska kunna appliceras på ett vis som känns naturligt för användaren. Exempelvis kan tonhöjden (eng. pitch) ändras genom att vrida handleden. Många av demonstrationerna sker med keyboard, men genom en särskild gummirem kan enheten även fästas på baksidan av handen för att fungera med flera olika instrument.

b6p9sdpe3qtotgurscww.jpg

Motion Sonic fungerar för tillfället bara med IOS-enheter och har inget eget medföljande ljudgränssnitt. Själva sensorn kan inte ta emot MIDI-signaler, utan ansluts med Bluetooth mot IOS-enheten som sedan kopplas mot användarens ljudgränssnitt.

Sony har satt ett mål för gräsrotsfinansieringen på motsvarande dryga 655 000 kronor. Eftersom att det sker via Indiegogo är produkten till en början bara tillgänglig i Japan och USA till ett ordinarie pris motsvarande 2 050 kronor och "early bird"-pris på 1 800 kronor. Lyckas finansieringen väntas de första enheterna levereras i mars 2022.

Skulle Motion Sonic underlätta ditt musikskapande, eller finns det något instrument du skulle vilja prova det till?