Den pågående kretsbristen har gått från ett problem för frustrerade teknikentusiaster i jakt på grafikkort till en fråga på högsta politiska nivå. Världens stormakter vaknade till problemet först när det slog fordonsindustrin och tvingade fordonstillverkare att dra ned takten eller stoppa produktionen helt. Både EU och USA har i samband med det blivit medvetna om att en stor majoritet av världens kretsar är koncentrerat till Asien.

Det har lett till en kapprustning världen över för att säkra och ta hem kretstillverkning. USA och Biden-administrationen ska investera 50 miljarder USD och EU är villiga att satsa pengar från sin 750 miljarder euro stora coronafond. Sydkoreanska regeringen ska investera motsvarande 450 miljarder USD över de kommande åren och taiwanesiska TSMC storsatsar både inhemskt och på nya fabriker i USA. Men trots enorma investeringar kvarstår ett oundvikligt faktum – fabriker byggs inte över en natt. Det har under Computex 2021 uppmärksammats igen av Intels VD, Pat Gelsinger.

But while the industry has taken steps to address near term constraints it could still take a couple of years for the ecosystem to address shortages of foundry capacity, substrates and components – Pat Gelsinger, VD för Intel

Gelsingers uttalande under Computex 2021 är till viss del en upprepning av vad som sades i mitten av april, då han uppskattade att kretsbristen skulle ta minst ett par år att åtgärda. Det var kort efter att Intel presenterat sina egna expansionsplaner i Arizona, USA, där 20 miljarder USD ska investeras i samband med att Intel börjar med kontraktstillverkning igen.

Han påpekar att nya arbetsförhållanden under pandemin varit en stor bidragande faktor till varför kretstillverkares kapacitet inte räckt till, och att det trots de stora investeringar som görs inom industrin nu sannolikt dröjer år innan tillverkningen hunnit ikapp.

Även om Gelsinger inte är den enda i branschen som gett sig på att spå när bristen kan tänkas vara över är det sannolikt ett välgrundat uttalande. Intel tillverkar en betydande del av kretsar själva, och har således en god insyn i produktionen jämfört med andra som förlitar sig helt på kontraktstillverkning.

Läs mer om kretsbristen: