Hittills har ingen Iphone-modell fått en skärm med högre bilduppdateringsfrekvens än 60 Hz, inklusive senaste varianterna av Iphone 12. Enligt analytikerna Ming-Chi Kuo och Ross Young samt välrenommerade läckare som Jon Prosser och Max Weinbach ska det förändras med nästa generations Iphone 13 Pro och Pro Max, som väntas få en 120 Hz-panel.

Sydkoreanska The Elec rapporterar att Samsung inleder produktion av OLED-paneler i kombination med low-temperature polycrystalline silicon (LTPO), som är ämnade för Iphone 13 Pro och Pro Max. LTPO är en teknik som tillåter dynamisk bilduppdateringsfrekvens upp till 120 Hz, vilket tillåter att telefonen aktivt anpassar uppdateringsfrekvensen efter behov för att göra enheten mer energieffektiv.

Tekniken används bland annat redan i Apple Watch Series 5 och det vore föga förvånande om Apple väljer att applicera det även på Iphone 13. Värt att notera är dock att Apple sedan 2017 ryktats arbeta för att introducera Promotion, den teknik som används för att ge Ipad högre uppdateringsfrekvens. Det sades vara på gång även inför lanseringen av Iphone 12, något som i slutändan inte infördes.

Bilduppdateringsfrekvenser över 60 Hz är numera mer regel än undantag på Android-baserade flaggskeppsmodeller. En övergång till 120 Hz-paneler från Apples sida är därmed långt ifrån osannolikt, särskilt inte med de fördelar LTPO innebär. Det är dock endast de mer påkostade Iphone 13 Pro och Pro Max som väntas få de bättre panelerna. Apple har i nuläget inte bekräftat något rörande nästa generations Iphone, men de väntas lanseras någon gång i höst.

Hur viktig är skärmuppdateringsfrekvensen på mobiltelefoner för dig?