Spelande i högre upplösning behöver inte längre betyda att grafikkortet måste arbeta hårdare, där Nvidias Deep Learning Super Sampling (DLSS) numera kan omvandla lägre upplösta bilder till versioner som nästan når samma nivå som originalen. Funktionen kräver dock grafikkort med Tensor-kärnor, vilket i konsumentväg innebär Geforce RTX 2000- eller RTX 3000-serierna.

► Läs alla artiklar från #computex-2021

AMD:s svar på DLSS är Fidelity FX Super Resolution (FSR) och bolaget viger en del av sin presentation på Computex 2021 åt funktionen, som tittar fram om mindre än en månad. I likhet med satsningar som Freesync väljer AMD att göra uppskalningsfunktionen till en fritt tillgänglig lösning, vilket i teorin släpper in alla grafikkort och processorer med inbyggd grafik.

FSR 2.png

Företaget förklarar att FSR kommer i fyra nivåer för att användare ska få viss valfrihet i balansen mellan ögongodis och prestanda. Nivåerna är Ultra Quality, Quality, Balanced och Performance, där sistnämnda siktar på högsta möjliga bildfrekvens och med detta den sämsta bildkvaliteten. Av den bild AMD exemplifierar med bjuder nivåerna på 59, 102, 153 respektive 206 procent högre bildfrekvens med spelet Godfall i 4K UHD med Radeon RX 6800 XT.

Siffrorna bör i vanlig ordning tas med en nypa salt när avsändaren också tillhandahåller produkterna och mjukvaran som används, men det ger en fingervisning på att bildfrekvenserna kan skruvas upp en hel del. Huruvida bildkvaliteten möter tydliga försämringar är svårt att avgöra baserat på en stillbild.

För den som inte har ett Radeon RX 6000-kort i datorlådan exemplifierar AMD också vad Fidelity FX Super Resolution kan åstadkomma med ett av världens vanligaste grafikkort: Geforce GTX 1060. I upplösningen 1440p med detaljläget "Epic" presterar kortet 27 FPS i Godfall, medan mittenläget Quality vrider upp snittet med 41 procent till 38 FPS.

FSR 3.png
FSR 4.png

FSR blir tillgängligt den 22 juni och då på över 100 grafikkort och processorer. Under året kommer tio spelstudior spelmotorer att implementera tekniken, som med en hårdvaruoberoende karaktär enligt AMD ska innebära mindre arbete för spelutvecklarna. Utöver Godfall är det oklart vilka titlar som blir tidiga med uppskalningstekniken, men detta kommer att presenteras tillsammans med fler detaljer vid en separat presentation som hålls just den 22 juni.

Skulle du kunna tänka dig att spela i uppskalat läge? Berätta i kommentarstråden!