Uppdatering 2021-06-01 20:50: I ett uttalande till Engadget meddelar Microsoft att det tidigare publicerade blogginlägget på företagets franska Xbox-blogg innehöll felaktig information. Microsoft har i dagsläget inget avtal med Dolby om att deras tekniker Vision och Atmos ska vara exklusiva för Xbox-plattformen två år framöver. Uttalandet i sin helhet återfinns nedan:

A blog post was mistakenly published by a local Xbox team that included inaccurate information regarding exclusivity of Dolby Atmos and Dolby Vision on Xbox Series X|S. There is no exclusivity agreement of either tech on Xbox. We are proud to partner with Dolby to offer Dolby Atmos and Dolby Vision to gamers on Xbox and will have more to share about the general availability of Dolby Vision on Xbox Series X|S soon.

På Dolbys webbplats har de en hel sektion dedikerad gaming, där de visar upp sitt samarbete med Microsoft samt dess spelkonsol Xbox Series X/S. Det ska vara den första och enda spelkonsolen i världen som hittills får stöd för både Dolbys ljudåtergivningsmetod för surround, Dolby Atmos, och deras bildförbättringsteknik Dolby Vision.

En fördel med surroundljud som Dolby Atmos är att det är tredimensionellt, och kan hjälpa spelare att i större mån höra exempelvis steg bakom sig eller i vilken riktning ett skott avfyrats. Dolbys teknik för spel har ännu inte skymtats på några andra plattformar än Xbox Series X/S, och så ska det förbli, åtminstone ett par år. I ett nu raderat inlägg från franska Xbox Wire-bloggen upptäckte Engadget att Dolby och Xbox har ett kontrakt gällande exklusivitet för både Dolby Atmos och Vision som löper över de kommande två åren.

Den som hade önskat tekniken till Nintendo Switch eller Playstation 5 får därmed vänta ett tag till, även om den sistnämnda inte är en särskilt trolig kandidat för Dolby Atmos även vid ett senare tillfälle. Playstation 5 har redan Sonys egenutvecklade ljudteknik vid namn Tempest integrerad.

Xbox Series X/S fick stöd för Dolby Atmos redan vid lansering, men det krävs en licenskostnad om 15 USD för att använda det, alternativt ett köp av Xbox egna trådlösa headset. Dolby Vision å andra sidan har inte lanserats skarpt ännu, men genomgår för närvarande användartester. Både Atmos och Vision kräver att både spel och resterande hårdvara har stöd för tekniken för att fungera.

Hade du velat se Dolby Atmos eller Vision till en annan spelkonsol, och i sådant fall vilken?