Kryptovalutor har de senaste månaderna varit en snackis i nördkretsar och då främst kopplat till brytning medelst grafikkort, en diskussion som fått sällskap av Chia – en valuta som bryts genom att använda lagringsutrymme. Chia positioneras av dess skapare som en mer miljövänlig kryptovaluta, men det ökande intresset har resulterat i skenande priser på rymliga hårddiskar och SSD-enheter och nu vigs över 10 exabyte utrymme åt Chia.

Brytning sker förenklat genom att fylla en lagringsenhet med plots, som fungerar som lotter i det lotteri som med jämna mellanrum delar ut Chia-valuta. För att skapa en plot krävs mer utrymme än att lagra densamma, medan rappare lagringsenheter snabbar upp skapandeprocessen. Av denna anledning är SSD-enheter lämpliga, men med flashlagringens begränsade livslängd innebär detta ett snabbare åldrande. Med den nya SSD-serien Plotripper presenterar Sabrent en långlivad lösning.

Plotripper 1.PNG

Som namnet antyder är det just brytning som ligger bakom utvecklingen av de tre M.2-anslutna NVM Express-enheterna, som vrider upp Terabytes Written-specifikationen (TBW) rejält. TBW anger hur många terabyte som kan skrivas till en SSD-enhet och Sabrent menar att omkring 3 000 TBW typiskt gäller SSD-enheter av TLC-typ med 2 TB utrymme. Den enklaste Plotripper-enheten på 2 TB lovar 10 000 TBW; Plotripper Pro i 2 TB-skrud hisnande 54 000 TBW. Mellan de två modellerna syns också en Plotripper Pro-variant på 1 TB, som då halverar livslängden med 27 000 TBW.

Sabrent avslöjar inte vilka knep som används för den markanta höjningen. men med tanke på att bolagets jämförelse ställer de kommande lagringsenheterna mot Triple-Layer Cell-varianter, håller sig sannolikt Plotripper kvar på vanligt förekommande tre lagrade bitar per minnesscell. Den uppvisade trion får heller inte läs- och skrivhastighet eller pris specificerade, men levereras med ett löfte om lansering inom kort. Framtiden får utvisa om Sabrent framöver väljer att förlänga livet även på andra SSD-enheter i sortimentet.

Har du ägt en SSD som plockat ned skylten på grund av mängden skriven data? Dela med dig i kommentarstråden!