När Windows 10 lanserades sommaren 2015 talade sig Microsoft varma om att det skulle vara den sista storversionen. Nya operativsystem skulle istället bytas ut mot betydande uppdateringar, som släpps en gång i halvåret. Det kom därför som en överraskning när Microsofts VD Satya Nadella under utvecklarkonferensen Build 2021 talade om "nästa version av Windows".

Windows-event-2021.PNG

I ett mailutskick till avslöjar mjukvarujätten att evenemanget äger rum den 24 juni klockan 17:00 svensk tid. Vad den nya versionen av Windows ska innehålla framgår inte, men enligt Satya Nadellas tidigare uttalande ska det vara den mest betydelsefulla uppdateringen av Windows under det senaste decenniet. Det är en period som rymmer såväl Windows 8 som Windows 10.

Nyligen lade Microsoft Windows 10X i malpåse och istället ska många av dess tilltänkta funktioner införlivas i ordinarie Windows. Operativsystemet utvecklades från början med fokus på bärbara enheter med dubbla skärmar och med tiden började det talas allt mer om att det skulle bli en enklare, mer lättdriven Windows 10-version, tänkt att gå upp mot Google Chrome OS.

Samtidigt som Microsoft talar om en ny version spekuleras det i att det i själva verket handlar om en osedvanligt stor uppdatering som skulle motivera ett namnbyte från Windows 10.

Ser du fram emot nästa version av Windows och är det något speciellt du hoppas på? Diskutera!