Världens största kontraktstillverkare av kretsar, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), står inför stora expansioner både på hemmaplan och internationellt. För lite över ett år sedan meddelades att TSMC öppnar en fabrik i Arizona, USA och nyligen meddelades en storsatsning om ytterligare fem kretsfabriker i samma delstat.

Under TSMC:s årliga konferens berättar bolagets VD C.C Wei att fabriksinvesteringen på 12 miljarder USD inleds och att bygget av första fabriken redan är i full gång. Den nya kretsfabriken väntas tas i bruk från år 2024 och ska användas för att producera kretsar med TSMC:s 5-nanometersteknik. TSMC meddelade i april att de planerar investera 100 miljarder USD över de kommande tre åren för att utöka sin produktionskapacitet. Enligt Wei ska dryga 30 miljarder av dessa spenderas under perioden som kvarstår av år 2021.

Kretsfabriker av större snitt har normalt en tillverkningskapacitet om cirka 100 000 kiselplattor (eng. wafers) per månad, men den i Arizona ligger endast på 20 000 stycken. Mycket talar dock för att betydligt mer än på gång, då TSMC köpt ett större stycke land för att möjliggöra framtida expansion. Tidigare rapporter har talat om att ytterligare fem fabriker planeras.

Den rådande kretsbristen vars påverkan spridit sig till flertalet viktiga industrier är en stor politisk fråga, där både EU och USA påbörjat processer för att ta hem kretstillverkningen till egen mark. Just nu tillverkas en betydande majoritet av alla kretsar i Asien, huvudsakligen koncentrerat till TSMC i Taiwan samt Samsung i Sydkorea.

USA och Biden-administrationen vill satsa 50 miljarder dollar på inhemsk kretstillverkning och av allt att döma ser TSMC ut att prioritera möjligheten till samarbete med USA framför EU. TSMC:s ordförande har tidigare kallat EU:s planer mot att ta hem kretstillverkning "orealistiska" och i kombination med att faktiskt ha påbörjat sitt mångmiljardprojekt pekar det åt att de fortsätter välja bort EU.

Läs mer om kretstillverkning: