Att säga att AMD är tillbaka i matchen är ingen underdrift. Efter lanseringen av första generationens Ryzen år 2017 har bolaget så sakteligen klättrat upp på prestandastegen, för att med Ryzen 5000 hösten 2020 till slut putta ned Intel från prestandatronen. Att AMD blivit mer populärt bland entusiaster märks inte minst när de passerar en milstolpe på Steams månadsvisa Hardware Survey.

Steam-Survey-May-AMD-Intel.png

När Steam publicerar siffrorna för processoranvändande på den egna distributionstjänst framgår att AMD under maj månad ökade med 0,65 procentenheter och nu har en andel om 30,13 procent. Som brukligt återspelas ökningen på Intel, som helt sonika tappar 0,65 procentenheter och har en andel om 69,86 procent bland Steam-användare.

Förutom att titta på marknadsandelar mellan de två ärkerivalerna är det intressant att se hur många kärnor användarnas processorer huserar. Här blir det tydligt att många sitter kvar på vad som bland SweClockers användare kan anses vara för få kärnor. Klart dominerande är fyra kärnor med 40,47 procent medan 14,82 procent fortfarande endast har två kärnor i sina processorer.

Det är samtidigt tydligt att användandet av flerkärniga processorer ökar. Andelen processorer med sex kärnor ligger nu på 28,88 procent och med åtta kärnor handlar det om 12,85 procent. Det står också klart att andelen användare med fler än åtta kärnor är få till antalet, då endast 2,98 procent har en processor med ett annat kärnantal än två, fyra, sex och åtta stycken.

Värt att påpeka är att Steams hårdvaruundersökningar inte ger en bild av marknaden i sin helhet. Däremot är det en tjänst som används av en mycket stor andel gamers, och således kan anses representativt för den typen av användare. Med blicken riktad mot datormarknaden i stort har AMD en marknadsandel på cirka 20 procent medan Intel står för resterande cirka 80 procent.