Konkurrensen är stenhård inom skärmmarknaden, som på senare år fullkomligt exploderat sett till valmöjligheter inom funktionalitet och priser. Nu väljer den kinesiska teknikjätten Huawei att ge sig in i matchen och det med två modeller, varav en för gaming. Det är dock den första som den är tillsynes mest intressanta i sammanhanget.

Huawei-Mateview-28d.PNG
Huawei-Mateview-28f.PNG
Huawei-Mateview-28a.PNG
Huawei-Mateview-28i.PNG

Huawei Mateview 28 är en 28,2-tummare med det ovanliga bildförhållandet 3:2, vilket kan jämföras mot vanliga 16:9. Till detta hör något Huawei valt att kalla för en 4K+ UHD-upplösning, där bredden på 3 840 pixlar följer vanliga 4K UHD. Vad pluset innebär är att antalet pixlar på höjden är 2 560 istället för 2 160 stycken.

Skärmpanelen som används är av typen IPS med ett kontrastförhållande om 1 200:1, ljusstyrkan 500 nits med certifiering för VESA Display HDR 400 och en uppdateringsfrekvens om 60 Hz. Enligt bolaget själva är Mateview 28 fabrikskalibrerad för stöd av färgskalorna 98 procent av DCI-P3 och 100 procent av sRGB. Bolaget meddelar också att skärmen är certifierad för TÜV Rheinland Low Blue Light och Flicker Free, för att motverka ögontrötthet.

Sett till anslutningar återfinns en Mini Displayport 1.2 och en HDMI 2.0, varav den senare endast har möjligheten att leverera en uppdateringsfrekvens om 50 Hz. Dessa flankeras av två USB 3.0, en USB Type-C av ospecificerad version med stöd för anslutning av ytterligare en skärm, dataöverföring och strömmatning om 65 W. Därtill märks ännu en USB Type-C, vilken uteslutande används för skärmens strömadapter på 135 W.

Värt att påpeka är att Huawei Mateview 28 saknar stöd för VESA-fäste och användare är därför fast vid dess ordinarie skärmfot. Denna gör att justera på höjden med cirka 110 millimeter samt luta framåt och bakåt med -5° respektive 18°. Inbyggt i foten är också två högtalare på 5 W och dubbla mikrofoner.

Huawei-Mateview-GTb.PNG
Huawei-Mateview-GTd.PNG

Den andra modellen är den ultrabreda Huawei Mateview GT och här läggs tonvikten på gaming. Här avser Huawei skilja sig från den stora floran av spelorienterade skärmar genom att bygga in en soundbar i foten. Utöver de två högtalarna på 5 W finns som brukligt en volymkontroller och till detta märks RGB-belysning samt två inbyggda mikrofoner.

I övrigt påminner skärmen om många andra på marknaden. Storleken för skärmen är 34 tum och bildförhållandet 21:9 med en upplösning om 3 440 × 1 440 pixlar. Uppdateringsfrekvensen är 165 Hz och stöd finns för adaptiv synkronisering via både AMD Freesync samt Nvidia G-Sync. På panelfronten handlar det om en VA-variant med ett specificerat kontrastförhållande om 4 000:1 och ljusstyrkan 350 nits, även här med certifiering för TÜV Rheinland Low Blue Light och Flicker Free. Skärmen har också en krökning på 1500R.

Hos Huawei Mateview GT återfinns stöd för VESA 100 × 100 mm, vilket möjliggör väggmontering eller köp av en alternativ skärmfot. Med den som ingår kan skärmen justeras med 110 mm på höjden samt luta framåt och bakåt med -5° respektive 20°.

Priset för Huawei Mateview 28 och dess ovanliga skärmpanel ligger på 6 999 kronor. Spelskärmen Huawei Mateview GT lägger sig en bit under på 5 999 kronor. Båda modellerna blir tillgängliga i butik från och med september.