AMD:s RDNA 2-arkitektur kan på allvar mäta sig med Nvidias "Ampere" ur kartong, men för den prestandatörstige entusiasten kan Radeon RX 6000-serien även överklockas en bit. Med hjälp av flytande kväve har exempelvis RX 6900 XT pressats till rekordhöga 3,3 GHz och därmed slagit rekord i det syntetiska prestandatestet Fire Strike Extreme.

Det har sedan en tid tillbaka ryktats om att fler kort ansluter till Radeon RX 6000-familjen, där det utökade suffixet "XTX" är en stämpel för högre binnade grafikkretsar som levereras med högre klockfrekvenser. I slutet av april skymtades en vattenkyld RX 6900-modell som vid tillfället föreslogs vara av "XTX"-typ. Nu följer den brasilianska återförsäljaren Kabum detta genom att i förtid lista en vattenkyld variant som till synes är identisk de tidiga bilderna, men den längre ändelsen lyser med sin frånvaro.

6900 xt lc 1.jpg

Kabum menar att Sapphire står som tillverkare av det vattenkylda Radeon RX 6900 XT-kortet, men avsaknad av företagets logotyp antyder att det rör sig om en ny referenskylare från AMD. AMD är inte nya till att förse toppgrafikkort med vattenkylning, och i likhet med många tidigare omgångar handlar det om en ensam 120 mm-radiator med tillhörande fläkt. Den svarta och metallglänsande kåpan upptar två kortplatser och under denna lurar vattenblocket med inbyggd pump.

I likhet med den luftkylda referenskylaren utgörs bildanslutningarna av en HDMI, dubbla Displayport och en USB Type-C för anslutning av VR-headset. Även grafikkortets strömmatning över dubbla 8-pinnars ATX är identisk, men däremot utlovar specifikationerna högre spel- och turbofrekvens. Rent konkret listas 2 250 respektive 2 435 MHz, som är 185 samt 235 MHz högre än hos det luftkylda originalet. Även grafikminnet får enligt butikslistningen en skjuts från 16 till 18 Gbps.

En skjuts uppåt gäller också priset, som enligt återförsäljaren motsvarar nära 50 000 kronor inklusive moms – något som sannolikt är en temporär prislapp. På produktsidan skrivs att kortet skickas från och med den 30 juni, men AMD har ännu inte antytt att fler Radeon RX 6000-modeller för stationärt bruk är på ingång i närtid. Att kortet existerar råder inget tvivel om, efter att den skarpsynte Twitter-profilen Harukaze noterat den vattenkylda skapelsen i en arbetsdator från en kinesisk tillverkare.

6900 xt lc 3.jfif

Bildkälla: Chiphell

Den 22 juni håller AMD en mer detaljerad presentation om uppskalningstekniken Fidelity FX Super Resolution och det är inte omöjligt att detta kantas av ett segment med ny hårdvara i fokus. Huruvida det i så fall gäller vattenkylda specialversioner av Radeon RX 6000-serien eller en snabbare "XTX"-serie återstår att se.

Källa: Kabum via Videocardz

Läs mer från grafikfronten på AMD-sidan: