Apples egen röstassistent, Siri, har sedan lanseringen 2009 endast funnits tillgänglig till Apples egna enheter. För tillfället finns Siri i allt från Iphone till Airpods. Det går att styra tredjepartstillbehör med stöd för Homekit genom en enhet med Siri, däremot går det inte att exempelvis kalla på Siri direkt från tredjepartsprodukter.

Det senare ämnar Apple ändra på. I en uppdatering som ska rullas ut till Homekit ska även tredjepartsenheter kunna anropa Siri direkt. Det visas i en demonstration under konferensen WWDC, där en termostat från Ecobee används för att kommunicera direkt med röstassistenten. Baserat på demonstrationen verkar det dock handla om att enheterna endast skickar kommandon vidare till en enhet med Siri, inte en komplett integration.

Även om Siri i nuläget inte byggs in direkt i enheter likt Google Assistent eller Amazon Alexa kan det bli en ny utmanare på smarta hem-fronten. Apples smarta högtalare Homepod är nedlagd sedan tidigare i vår, men Homepod Mini är kvar och blir med ett utökat Siri-stöd en mer direkt utmanare till exempelvis Google Nest Mini.

Läs mer om smarta hem: