Siffran tre är något av ett stående skämt när det kommer till diskussioner om Valve, som stannat på två med populära spelserier som Portal, Left 4 Dead och Half-Life – även om fjolårets påkostade VR-spel Half-Life: Alyx kanske kan ses som ett fullgott substitut. Utöver sistnämnda titel har företaget hållit en låg profil på spelfronten de senaste åren, men fått en desto större plats på marknaden för digital spelförsäljning med Steam-plattformen.

Half-Life: Alyx på pallen när SweClockers medlemmar röstade fram 2020 års bästa spel

På lördag drar 2021 års upplaga av den anrika spelmässan E3 igång, som i år blir en digital variant. Svenska DICE tjuvstartade spelfesten redan under gårdagen genom att avtäcka höstens krutosande Battlefield 2042, men mellan den 12 och 15 juni samlas ett stort antal utvecklare på den virtuella scenen. Nu rapporterar PC Gamer att just Valve för ovanlighetens skull blir en av dessa.

Bolaget blir en del av det 90 minuter långa inslaget PC Gaming Show, där Steams stundande evenemang "Förfestival" sannolikt får en del av rampljuset. Detta är en digital tillställning som mellan den 16 och 22 juni presenterar demospel och utvecklare i direktsändning. En annan möjlig kandidat är den omtalade portabla spelkonsolen med kodnamnet "Steampal", som enligt uppgift utvecklas för fullt.

Konsolen ska i likhet med Nintendos Switch vara en handhållen variant, men med siktet inställt på spel från Steam-biblioteket. Att Valve fått blodad tand på hårdvara är ingen skräll efter den framgångsrika VR-satsningen Index och en förhandsvisning av en konsol ligger därtill i linje med VD Gabe Newells kryptiska uttalande från ett panelsamtal, där klara besked utlovas mot slutet av året.

Det faktum att bolaget väljer att kliva in på E3-mässan antyder också att något större än ett eget evenemang kan finnas med på agendan. Svaret på om så verkligen är fallet framkommer under PC Gaming Show som drar igång söndag den 13 juni, klockan 23:30 svensk tid. Materialet sänds bland annat på PC Gamers Youtube- och Twitch-kanaler.

Hoppas du på en lösning för att kunna spela PC-spel på språng? Berätta i kommentarstråden!