Under Computex 2021 bjöd AMD på en oväntad nyhet i form av något de kallar 3D V-Cache. Det är en för bolaget ny teknik där de staplar ytterligare cacheminne på sina processorkretsar, vilket med en tidig prototyp baserad på tolvkärniga Ryzen 9 5900X lyfte mängden L3-cacheminne från redan stora 64 MB till hela 192 MB. Löftet är en genomsnittlig prestandaökning i spel om 15 procent.

Tekniken som används är inte helt enkel att förstå sig på, varför AMD valt att släppa en lättsmält video som förklarar 3D V-Cache. I korthet innebär tekniken att AMD tillverkar en separat krets som enbart består av 64 MB cacheminne av typen SRAM, vilken sedan placeras ovanpå själva beräkningsdelen som redan har 32 MB L3-cacheminne. Två av dessa så kallade CCD-chiplet utgör en färdig processor med 12 eller 16 kärnor.

AMD-Computex-tech14.PNG
AMD-Computex-tech15.PNG
AMD-Computex-tech8.PNG
AMD-Computex-tech4.PNG
AMD-Computex-tech5.PNG
AMD-Computex-tech6.PNG
AMD-Computex-tech7.PNG

Den som vill fördjupa sig i 3D V-Cache, kort för 3D Vertical Cache Technology, kan läsa mer i vår matiga artikel från avtäckandet på Computex 2021. De första processorerna med tekniken går in i produktion i slutet av året och lanseras i början av 2022, då de går upp mot Intel Alder Lake.

Mer läsning om processorer: