Teknikföretag tillhandahåller ofta egna prestandasiffror och presentationer för nya produkter – inte sällan genom att göra handplockade jämförelser för att framställa färska produkter i en så god dager som möjligt. Här kommer oberoende media in i bilden, för att kunna göra fler jämförelser och lämna ett objektivt utlåtande. Det kräver dock att företagen som skickar ut tidiga exemplar för utvärdering accepterar att hålla tassarna borta från utvärderingsprocessen.

Nu förklarar Youtube-kanalen Hardware Unboxed att LG misslyckats kapitalt på den punkten, med ett försök att påverka recensionen av spelskärmen Ultragear 32G9850. Hardware Unboxed berättar att de tidigare inte stött på problem med LG, som i vanliga fall frågar om publikationen önskar recensera en produkt för att i sådana fall bistå med en skärm och eventuellt Non-disclosure Agreement (NDA), med ett datum för publicering.

LG:s klavertramp beskrivs som en tvåstegsraket där den första delen handlar om just NDA och ett nu publicerat test av den närbesläktade skärmen Ultragear 27GP850. En sådan överenskommelse gjordes inte inför Youtube-kanalens test, men adderades vid ett senare tillfälle och Hardware Unboxed valde att skjuta på publiceringen i enlighet med detta. Den större inskränkningen tillkom med nämnda Ultragear 32G9850-test, där LG efter fyra veckors radiotystnad svarade med omfattande riktlinjer kring testandet. Här satte Hardware Unboxed istället ned foten.

LGs fuling.PNG

Bildkälla: Hardware Unboxed

LGs fuling svar.PNG

Bildkälla: Hardware Unboxed

LGs fuling 2.png

Bildkälla: Hardware Unboxed

Det hör inte till ovanligheterna att tillverkare förser media med information om hur produkterna testats internt, vilket kan användas för att kontrollera om tillverkaren kryddar siffrorna, men också som en fingervisning på var prestanda bör hamna. Sådan information kräver däremot inte att mottagaren testar på ett särskilt vis, något LG:s tillägg i allra högsta grad gör. Värt att understryka är att påtryckningarna kommer från LG CNS, en på papperet fristående marknadsföringsgren.

I materialet står att läsa att jämförelser inte ska göras med några tidigare LG-skärmar, utan med konkurrerande IPS-baserade modeller. Därtill förklaras att det välkända UFO-testet för att mäta eftersläp måste genomföras med specifika inställningar, medan andra inställningar tarvas vid kontroll av kontrastförhållande. Som kronan på verket skriver LG att justeringar är nödvändiga för att följa riktlinjerna, men även att bolaget vill ta del av utkast och kan "tänka sig att diskutera kompensation".

Till följd av att Hardware Unboxed inte accepterar de uppdaterade kraven ber LG om att inte publicera testet över huvud taget. Bakomliggande anlednings påstås vara att kunder riskerar att tappa intresset för produkten eftersom den inte lever upp till LG:s förväntade lyft ställt mot den föregående generationen. Värt att poängtera är dock att detta uttalande görs helt utan vetskap om Hardware Unboxed-utlåtandet.

Läs hela uttalandet från Hardware Unboxed och LG:s Ken Hong

UPDATE: Ken Hong, Head of Global Corporate Communications at LG Electronics, called us and we chatted for 15 minutes about this video. As a result, LG will be implementing significant change to how they handle monitor reviews.

Here is his statement on the matter:

"As discussed, we're putting into place the following steps to ensure that something like that doesn't happen again:

1. All embargoes will be discussed and agreed to in advance of the review product shipping;

2. Format of video (independent review vs paid promotion, if that option is available) will be agreed to in advance;

3. LG's objectives and/or expectations will be communicated to you in advance for you to accept/decline;

And lastly, LG's monitor marketing team will no longer be utilizing the services of LG CNS for content creator outreach. Not sure who that will be going forward so until then there may be some confusion!
"

In addition to this, Hong told us that once it’s agreed that a video will be a review, there will be no further interference in the process. Hong himself said he would be accountable to ensure this action is adhered to.

This is a big positive step for not just our LG monitor reviews, but hopefully for all reviewers dealing with LG worldwide. However, ultimately it’s just a statement at this point, and we’ll be sure to keep LG accountable so their words turn into actions.

Visa mer

Således handlar det om ett tydligt försök att kontrollera en recension och Hardware Unboxed förklarar att de inte vet om andra teknikpublikationer fått samma ultimatum. I videons kommentarstråd framkommer nu att Youtube-kanalens reaktion satt saker i rullning på LG-sidan och att LG CNS inte kommer att hantera kontakten med media i framtiden. Framöver kommer samtliga överenskommelser att tydliggöras i förväg och likaså när det gäller betalda inslag, medan ett självständigt testande också garanteras.

Läs om fler snedsteg: