Hårdvaruhösten 2020 var startskottet på en kavalkad av spännande hårdvara, där grafikkort från både AMD och Nvidia smällde högst för mången entusiast – glädje som i många fall övergick till besvikelse till följd av den ihållande kretsbristen. För att mildra den skrala tillgången har Nvidia tagit till flera knep, där metoder för att hålla miners borta innefattar strypt kryptoprestanda och grafikkortsserien CMP, öronmärkt för just kryptobrytning.

För att öka tillgången har företaget också tagit tillbaka pensionerade kort till produktionslinjerna och då specifikt lastgamla "Pascal" och förra generationens "Turing"-baserade Geforce RTX 2060, med kretsar som också används i nämnda CMP-familj. Nu rapporterar den kinesiska hårdvarusajten IT Home att tredjepartstillverkare informerats om att kretsleveranser för RTX 2060 halveras från och med juni månad. Produktionskapaciteten ska istället läggas på RTX 3000 "Ampere".

För den insatte kan detta tilltag vid första anblick verka motsägelsefullt, eftersom "Turing" tillverkas på TSMC:s 12-nanometersteknik och "Ampere" använder Samsungs 8 nanometer, varför de inte slåss om samma tillverkningskapacitet. Minneskretsar och nödvändiga passiva komponenter är dock gemensamma för grafikkorten oavsett serie – delar som också plågas av begränsad tillgänglighet. Det är sannolikt att nämnda skifte också räknar med delarna utanför grafikkretsarna, som tredjepartstillverkare kan köpa som paket.

En annan möjlig anledning till omprioriteringen är om större volymer av grafikkretsarna är på väg. Detta kan i högre utsträckning göra nämnda komponenter till en begränsande faktor om "Turing"-familjen lever vidare. Framtiden får utvisa om Geforce RTX 3000-kort letar sig ut på marknaden i större volymer under årets andra halva, men om produktionstakten för kretsar hos Samsung hålls oförändrad, kommer alltså färre grafikkort än tidigare att nå butikshyllorna.

Sistnämnda scenario ligger närmare den bild som analysbyrån Trendforce målar upp, där just brist på minneskretsar spås höja priserna för grafikkort med 8–13 procent under året. Det återstår att se om så blir fallet, men även om trycket på de Geforce RTX 3000-kort som väl släpps blir ännu högre när "Turing"-varianterna minskar. I skrivande stund är det oklart om samma minskning väntar CMP-korten.

Källa: IT Home via Wccftech

Läs mer om grafikkort: