Noctua har gjort ett namn för sig bland datorentusiaster genom välbalanserad och högpresterande processorkylare, för att inte tala om det hatälskade färgtemat. Genom alla år har det uteslutande handlat om värmeledningsrör med kylflänsar av aluminium, vars värme transporterats bort av de ikoniska fläktarna. Med bolagets senaste doning stryks dock den senare komponenten ur ekvationen.

nh_p1_1_1.jpg
nh_p1_2_1.jpg
nh_p1_3_1.jpg
nh_p1_5_1.jpg
nh_p1_9_1.jpg
nh_p1_6_2.jpg
nh_p1_7_1.jpg

Företagets första processorkylare med fokus på passiv kylning heter NH-P1 och är en minst sagt massiv pjäs. Noctua NH-P1 väger in på 1 180 gram och har måtten 154 × 152 × 158 millimeter (B × D × H). Konstruktionen utgörs av 6 värmeledningsrör som går in i en kylfläns med 13 rejäla fenor i aluminium med utstansade hål, där dessa är tänkta att riktas i vertikal riktning för optimerad värmeavledning genom konvektion.

Enligt Noctua ska NH-P1 klara av processorer med 125 W TDP, där bolaget specifikt använder Intels strömtörstiga Core i9-11900K som exempel. I de egna testerna ska processorn hålla en klockfrekvens över basnivån 3,6 GHz, vilken är vad Intel garanterar med adekvat kylning. Samtidigt som Noctua stoltserar med detta är de tydliga med att det ligger ett stort ansvar på användaren när denne bygger att passivt kylt system.

While we're very excited about the possibilities that the NH-P1 opens up, we also need to stress that building a passively cooled system is not as straightforward as building a regular system. For optimal results, components must be selected more carefully, and certain principles should be respected. Therefore, we offer detailed setup guidelines, a build guide video tutorial, a list of recommended cases as well as an extensive CPU compatibility list that will help customers to get the best possible results. – Roland Mossig, VD på Noctua

För att hjälpa användare att bygga ett helpassivt system släpper därför Noctua en sida med tips och riktlinjer om vad användare bör tänka på. Till detta hör också en lista på rekommenderade chassin från alla stora tillverkare och processorer, där Noctua listar både huruvida de kan kylas helpassivt eller om NH-P1 behöver kompletteras med en fläkt med lågt varvtal.

För den som inte vill kyla ett system helt passivt men ändå eftersträvar så gott som ljudlös drift släpper Noctua också en ny fläkt. Fläkten baseras på NF-A12x25 på 120 millimeter, här med tillägget LS-PWM. Det är en PWM-styrd historia som är tänkt för semi-passiv drift, det vill säga att den stängs av när den inte behövs. När den väl snurrar igång anges en maximal ljudnivå om 12,1 dBA, något som av allt att döma möjliggörs av ett maximalt varvtal om 1 200 RPM.

Vid sidan om en design som ska stå pall för värmeavledning av strömtörstiga processorer utlovar Noctua 100-procentig moderkortskompatibilitet. Enligt bolaget ska kylaren inte vara i vägen för eller hänga över några minnesplatser på moderkort med socklarna Intel LGA 1200, samtliga LGA 115x-varianter och AMD AM4. På Intels HEDT-sockel LGA 2066 ska kylflänsarna sticka över RAM-platserna närmast sockeln, varför minnesmoduler över 45 millimeter inte ryms. Kylaren ska inte heller vara i vägen för den översta PCI Express-platsen.

Vid köp av NH-P1 ingår en typ av kylpastan NT-H2, något Noctua menar är en av många delar som ska möjliggöra den passiva kylningen. Det rekommenderade priset för doningen ligger på 109,90 euro, motsvarande cirka 1 100 kronor. Fläkten NF-A12x25 LS-PWM ligger på 29,90 euro, vilket är samma nivå som ordinarie NF-A12x25, vilket bör innebära ett pris om 279 till 299 kronor i svenska butiker.

Både kylare och fläkt ska leta sig ut hos återförsäljare inom kort, men finns redan nu på Noctuas officiella Amazon-butik.