Sensommaren 2015 släppte Microsoft Windows 10 tillsammans med löfte om att det är det sista Windows-operativsystemet, vilket innebar att nyversioner ersattes av regelbundna uppdateringar. På senare tid har det dock börjat knaka ordentligt i fogarna för detta löfte, efter att pensionsdatum för Windows 10 dykt upp webben, medan Microsoft antytt att nästa operativsystem avtäcks den 24 juni.

Med över en vecka kvar till detta avtäckande tar nu Paul Thurrott från sajten Thurrott bladet från munnen och delar sina första intryck av Windows 11. I samma veva delar Twitter-användaren "ADeltaX" bilder från det kommande operativsystemet, samt två bakgrundsbilder som hör detta till. Det råder således inte längre några tvivel kring vad Microsoft avtäcker den 24 juni.

win11-start.jpg

Bildkälla: Thurrott

win11-all-apps.jpg

Bildkälla: Thurrott

win11-fe.jpg

Bildkälla: Thurrott

win11-notepad.jpg

Bildkälla: Thurrott

win11-widgets.jpg

Bildkälla: Thurrott

win11-winver.jpg

Bildkälla: Thurrott

Thurrott förklarar att han lagt vantarna på Windows 11 med versionsnummer 21996.1 och att det i stora drag handlar om en Windows 10-version med förändrat gränssnitt. Det som kanske sticker ut mest är att fönster får aningen rundade hörn, men även att startmenyn blir ett element som tar plats i mitten av skärmen när den öppnas. Borta är Windows 8- och "Metro"-arvet med Live Tiles, men delar som filhanteraren och listan över program är vid första anblick snarlika Windows 10-versionerna.

I filhanteraren syns dock nya ikoner för mappar som bilder, musik och dokument, medan även Windows-flaggan får ett nytt och mer kvadratiskt utseende. Aktivitetsfältet lånar i Thurrotts fall inspiration från Mac OS och Chrome OS, genom att placera ikonerna i mitten av listen, men bilderna från Twitter antyder att ett sådant upplägg är valfritt eftersom den klassiska vänsterjusterade sorteringen syns på dessa.

E38L0q5XEAcGgAl.jfif

Bildkälla: ADeltaX

E38L1d7X0AAGGo8.jfif

Bildkälla: ADeltaX

E38L234WQAIfrWh.jfif

Bildkälla: ADeltaX

E38MNRSXMAMGT_P.jfif

Bildkälla: ADeltaX

Nyheterna som visas har tydliga designmässiga drag av den pausade satsningen på lättviktsoperativsystemet Windows 10X. I skrivande stund är det dock oklart hur mycket som ändrats bakom kulisserna hos Windows 11, något som lär klarna när Microsoft håller hov den 24 juni. Det återstår att se om bolaget presenterar någon officiell information på förhand, när nu nyheten hittat ut tidigare än planerat.

Vad tycker du om utseendet? Berätta i kommentarstråden!