Ett traditionellt datacenter med meter och åter meter av välventilerade serverskåp är inte en lösning som passar alla tillämpningsområden. För de användningsområden där beräkningskraften behövs i extrema miljöer krävs ordentliga anpassningar, där exempelvis bärbara datorer för sådana ändamål särskiljer sig genom hermetiskt tillslutna chassin och dämpande gummi. Nu presenterar Western Digital två serverlösningar som klarar tuffa tag.

Nykomlingarna blir del av Western Digitals färska och högpresterande serverfamilj Ultrastar Edge, som tar plats i rejäla skyddande väskor – perfekt för den som vill ha med sig servern på semestern. Syftet med lösningen är att ta kraftfull hårdvara ut i fält och till avlägsna platser, ett behov som tillverkaren tror kommer att öka i takt med att samhället kopplas upp i högre utsträckning, och således kräver närhet till sensorer och data.

ultrastar-edge-mr-right.png.wdthumb.1280.1280.jpg
ultrastar-serv24a-storage-server-right-1-western-digital.png.wdthumb.1280.1280.jpg

Ultrastar Edge-serien utgörs av två delar, där Ultrastar Edge-MR-varianten är den mest tåliga som når militärstandard för stötar och elektromagnetism. Med kapslingsklassen IP32 finns också viss tålighet mot vatten och damm. På den mindre skyddade sidan syns Ultrastar Edge utan extra epitet, som är en portabel variant i 2U-format med stöd för rackmontering. En väska med hjul och handtag svarar för portabiliteten. Vikten för sistnämnda är drygt 15 kg, medan förstnämnda stannar på tunga 32 kg.

Spana in galleriet där medlemmen Alboin bygger speldator i en resväska

Det nischade formatet till trots förklarar Western Digital om att lådorna kan erbjuda ordentlig prestanda, med stöd för upp till 40 processorkärnor med förra generationens Intel Xeon i sällskap av 512 GB primärminne och ett Nvidia T4-kort. På lagringsfronten finns plats för åtta NVM Express-enheter för maximalt 61 TB lagringsutrymme och på nätverkssidan syns Ethernet på 50 eller 100 Gbps.

Brukar du ha med din dator på resande fot? Handlar det om en bärbar, eller får den stationära följa med då och då?