Inköp av servrar och annan hårdvara för lokal användning är inte nödvändigtvis den optimala lösningen för många företag. Kostnaden överstiger ofta behovet för de som endast periodvis behöver mycket beräkningskraft eller levererar tjänster med varierande last. Här har datacenterjättar som Microsoft, Amazon och Google hittat sin nisch där virtuella maskiner kan hyras ut när de används.

Intel har länge stått som herre på täppan för processorer i serverbranschen, men AMD:s framgångar på konsumentsidan spiller även över till datacenter med Epyc-familjen. Nu står det klart att AMD kniper ytterligare marknadsandelar, och blir kraften bakom Googles nya utbud med nya virtuella maskiner kallade Tau.

I våras släppte AMD den tredje generationens Epyc “Milan” med Zen 3-arkitekturen under huven. Det ämnar Google dra nytta av med Tau, som enligt företaget erbjuder bäst förhållande mellan pris och prestanda i skalbara användningsområden. Denna egenskap ställer Google mot två ej namngivna molntjänster och den ena är ett ARM-alternativ, där Tau är 42 procent vassare. Ställt mot den vanligt förekommande “Cascade Lake”-familjen från Intel, lovar Google 89 procent bättre pris-prestanda-kvot.

2021-06-18 16_18_43-Tau VMs with industry-leading performance  _  Google Cloud.png

Epyc-användningen visar att AMD på allvar är inne i värmen igen, men i samtal med Zdnet förklarar Googles Sachin Gupta att detta snabbt kan ändras. Det pågår nämligen en tydlig kapplöpning i processorbranschen just nu, och Google stänger inte några dörrar till andra tillverkare.

If an answer in the future is we need to have an Intel-based, or an ARM-based instance in the Tau family, whatever it is that's best for our customers for scale-out, we would look to build against that and optimize for their application need. – Sachin Gupta, Google

Google är öppna för både ARM- och x86-processorer, om det är fördelaktigt i relation till kundernas behov. Gupta förklarar vidare det traditionellt är ett hinder att behöva konvertera applikationerna mellan instruktionsuppsättningar, men att de är villiga att arbeta för möjlighet att ha både Intel- och ARM-instanser i Tau-familjen.

Läs mer om serverorienterad hårdvara: