I höst väntas Intel lansera 12:e generationens Core-processorer för stationära datorer med kodnamnet "Alder Lake". Förutom en oortodox uppbyggnad med både högpresterande- och energieffektiva kärnor under huven blir plattformen först ut på konsumentmarknaden att stöda primärminnen enligt den nya standarden DDR5. Inte helt oväntat står flertalet minnestillverkare i startgroparna att släppa DDR5-moduler, och bland dessa syns Team Group som nu lanserar sina första minnen enligt standarden.

På menyn står minnespaketet Elite U-DIMM DDR5, vilket levereras i en konfiguration om dubbla 16 GB-moduler för en total kapacitet på 32 GB. Hastighetsmässigt följer paketet JEDEC-standarden PC5-38400, vilket innebär en minneshastighet om 4 800 MHz. Det pratas här om en teoretisk minnesbandbredd om 38 400 MB/s, vilket innebär en ökning på 50 procent över JEDEC:s högsta specificerade standard för DDR4 vid 3 200 MHz.

När det kommer till latenser är modulerna specificerade att köras i 40-40-40-77 vid en drivspänning om 1,1 V. Nämnvärt är att minnena levereras i ett naket utförande utan några värmespridare, vilket med dagens mått ofta tyder på att det handlar om en instegsprodukt. Då DDR5 har en högsta specificerad minneshastighet om 6 400 MHz kommer vi dock troligtvis få se mer exotiska modeller i framtiden.

Team Groups Elite U-DIMM DDR5 väntas finnas tillgängliga hos flera stora återförsäljare redan i slutet på juni månad. Prismässigt är paketet med 2 × 16 GB tänkt att landa runt 399 USD eller motsvarande 4 300 kronor inklusive moms.

Läs mer om DDR5: