Mot slutet av året vankas det nya grafikkort ämnade för spel från Intel i form av Xe-HPG. Företaget har sedan tidigare släppt utvecklingskortet DG1 med 96 beräkningsenheter (EU), vilket i princip är en stationär variant av den integrerade grafikdelen Xe-LP ur bolagets mobila Tiger Lake-processorer. Xe-HPG har istället kodnamnet DG2, och här är det betydligt fler beräkningsenheter på tapeten.

Specifikationerna för de bärbara versionerna av Intels grafikkrets DG2 har sedan tidigare läckt ut, och det talas om ett flertal olika konfigurationer med mellan 128 och 512 beräkningsenheter. Prestandanivån för de nya kretsarna är ännu höljd i dunkel, men tidigare uttalanden från företagets grafikchef Raja Koduri har antytt om att de mer fullfjädrade versionerna av kortet kan komma att närma sig samma regioner som Nvidias storsäljare Geforce RTX 3070.

De tidigare prestandauppgifterna får nu mer stöd från den ständiga Twitter-läckaren Tum Apisak (via Videocardz) som har grävt fram nya siffror för en version av Intel DG2 med 448 beräkningsenheter. Enligt Apisak körs denna konfiguration i 1,8 GHz och presterar cirka 5 procent sämre än Geforce RTX 3070. Om dessa uppgifter stämmer bör den fullfjädrade versionen av DG2-kretsen med sina 14 procent fler beräkningsenheter kunna prestera i närheten av ett Geforce RTX 3070 Ti.

Inlägget visar även upp siffror för den nedskalade versionen av DG2 med 128 beräkningsenheter, vilken presterar 14 procent bättre än Nvidias instegskort Geforce GTX 1650. Medan läckan inte avslöjar vilket spel eller prestandatest som används, så pekar mycket på att det rör sig om 3DMark Fire Strike – detta då Radeon RX 6700 XT påstås prestera 3 procent bättre än Geforce RTX 3070, vilket är helt i linje med redaktionens egna siffror från det testet.

Intels Xe-HPG med grafikkretsen DG2 under huven lanseras mot slutet av året och tar med största sannolikhet först plats i bärbara speldatorer ihop med företagets "Alder Lake"-processorer. Därefter väntas en utrullning för stationära datorer.

Läs mer om Intel Xe-HPG: