Genom att begära ut IP-kopplade uppgifter från internetleverantörer har diverse advokatfirmor lagt vantarna på postadresser, något som uppmärksammades ordentligt 2017–2018 i och med att tiotusentals svenskar fick utpressningsbrev hemskickade. En av de flitigaste aktörerna bakom breven är danska Njord Law Firm, som i utskicken anklagar mottagaren för nedladdning av upphovsrättskyddat material. För att inte ta ärendet vidare till domstol föreslår byrån direktbetalning.

År 2018 rapporterades att Njord Law Firm planerade att skicka totalt 35 000 brev, med metoder som även anklagade oskyldiga. Tidigare i år resulterade de tvivelaktiga metoderna i åtal för grovt bedrägeri mot en toppadvokat från den danska advokatfirman. Som en följd av detta förklarar nu internetleverantören Bahnhof att volymerna av utpressningsbrev ser ut att sjunka rejält framöver.

Det är Patent- och marknadsdomstolen som bestämmer om uppgifter för internetanvändare ska lämnas till advokatfirmorna, och sedan 2016 begär Bahnhof ut ansökningarna av detta slag. Antalet internetanvändare som omfattas av en sådan ansökan kan enligt internetleverantören variera mellan 20 och flera tusen, men klart är att det i år endast inkommit 28 ärenden. Vid samma tidpunkt förra året var siffran 92, vilket översätts till en sänkning om nära 70 procent.

Bahnhof understryker att lagstiftningen är densamma som tidigare, men att nämnda åtal mot Njord Law Firm eventuellt bidrar till den kraftiga minskningen. Det återstår att se om advokatfirman får upp farten under årets andra hälft, eller om den dalande trenden håller i sig.

Har du fått hem brev från Njord Law Firm?