Nvidias Geforce RTX 3000-serie "Ampere" höjer prestandaribban ordentligt jämfört med äldre kort, men med det följer också högre effektuttag – byte från TSMC:s 12- till Samsungs 8-nanometersteknik till trots. För den som lyckats knipa ett högpresterande grafikkort är svaret på sistnämnda problem en fläskig luftkylare, men skräddarsydd vattenkylning är ett annat alternativ.

Välrenommerade EK Water Blocks tillhandahåller sedan flera månader tillbaka vattenblock för "Ampere", där dubbelsidiga modeller för att svalka minneskretsarna hos Geforce RTX 3090 kanske utmärker sig lite extra. Estetiskt handlar det om högblanka varianter i nickel eller koppar, i sällskap av RGB-bestyckade modeller med transparent plexiglas eller svart acetalplast. Med Lignum-serien ges nu också möjlighet att smycka kylsystemet med accent av valnöt.

EK Water Blocks är inte främmande för vattenblock med ovandel av trä och Lignum-serien tittade fram redan 2019, med produkter för processorer och Geforce RTX 2080 Ti. Den färska produkten lovar kompatibilitet med de flesta RTX 3090- och RTX 3080-modellerna som använder Nvidias referensdesign för kretskortet. Founders Edition-korten med V-formade kretskort följer dock inte denna design.

EK-Quantum_Vector_RTX_3080-3090_Lignum-Walnut_BACK.jpg
EK-Quantum_Vector_RTX_3080-3090_Lignum-Walnut_FRONT.jpg
ek-quantum_vector_rtx_3080-3090_lignum-walnut_lifestyle-09.jpg

Kylblocket är i grunden en modell hemmahörande i EK Water Blocks Quantum Vector-serie och produktens kontaktyta av koppar når grafikkretsen, -minnet och strömmatningen. Toppen av valnötsträ spiller över till anslutningarna på sidan, men även till de två G1/4-tumsanslutningar som medföljer. Tillverkaren lovar att trädetaljerna har utrymme för att kontrahera och expandera, samt att de inte har kontakt med vatten.

Med vattenblocket följer också en svart täckplåt av aluminum, som tar plats på baksidan. Tilläggas kan att det är denna täckplåt som syns om grafikkortet monteras liggande direkt i en PCI Express-anslutning, varför den som är intresserad av att synliggöra trä i datorn bör kika på stående montering. Produkten kan förbeställas genom tillverkarens webbutik, till det saftiga priset 368 euro, motsvarande nära 3 800 kronor. Leveranser startar i september.

Har du något som sticker ut i din dator? Har du kanske en färgklick i ett enfärgat bygge, eller ett antikt ljudkort tillsammans med hårdvara av senaste snitt? Berätta i kommentarstråden!