Arbetet för att rymma maximalt med funktioner i fickformat började långt innan de smarta telefonerna fick fotfäste, men det senaste decenniet har prestandan hos dessa enheter skjutit i höjden. Sett till beräkningskraft, upplösning och skärmstorlek är kampen ofta jämn mellan olika telefontillverkare, men kameralösningarna har blivit ett område för variation och specialiseringar – inte sällan med flera linser för olika användningsområden.

För att vidare lägga tonvikt på kameralösningarna satsar flera tillverkare på samarbeten med anrika kamerabolag som Hasselblad och Leica. Trots högupplösta sensorer, optisk zoom och bildstabilisering kan en telefonkamera inte alltid mäta sig med en dedikerad variant, eftersom telefonens litenhet begränsar hur stor kamerasensorn kan vara och därmed hur mycket ljus som kan mätas. Nu väljer Leica att gå från samarbete till en helt egen telefon, som har just sensorstorleken som paradnummer.

Produktnamnet är Leitz Phone 1 och specifikationerna är i linje med andra flaggskeppsmodeller på marknaden, med systemkretsen Qualcomm Snapdragon 888, 12 GB primärminne och 256 GB lagringsutrymme. Skärmen är en 6,6 tum stor OLED-historia på 2 730 × 1 260 pixlar med variabel bilduppdateringsfrekvens i det breda spannet 1 till 240 Hz. Batteriet har en kapacitet på 5 000 milliamperetimmar.

Leica 1.jfif
Leica 3.jfif

Telefonen har en ensam lins för huvudkameran, som används för den 1 tum stora sensorn på 20 megapixlar. Detta är i samma storleksklass som vissa moderna digitala videokameror och kompaktkameror, eller ungefär fyra gånger större än varianten i Iphone 12 Pro, som i sin tur är 40 procent större än hos föregående generation. Linsen huserar i en cirkelformad upphöjning och med telefonen följer ett linslock med magnetfäste.

Som väntat klarar telefonen att ta bilder i både JPEG- och RAW-format, men för den som hoppas på att genom Leitz Phone 1 kunna lägga systemkameran på hyllan väntar besvikelse. Modellen är inledningsvis exklusivt tillgänglig genom japanska Softbank och detta till ett pris som motsvarar ungefär 15 000 kronor. Det återstår att se om Leica framöver släpper produkten för en bredare marknad, men även om telefontillverkare väljer att satsa på större sensorer.

Källa: Engadget (japanska)