De senaste åren har AMD:s Ryzen-processorer bjudit på många tekniska nyheter, vid sidan av uppfräschade Zen-arkitekturer. Bolaget har stegat ned från Globalfoundries 14- och 12-nanometerstekniker för att med aktuella Ryzen 5000 använda TSMC:s 7 nanometer. Med förra generationens Ryzen-processorer introducerades också övergången till PCI Express 4.0.

Däremot har DDR4-användningen och den integrerade grafikdelen klarat sig utan större förändringar genom Ryzen-generationernas gång. I det senare fallet handlar det om den åldrande Vega-arkitekturen med upp till 8 beräkningsenheter. Nu presenterar Twitter-profilen Patrick Schur specifikationer för en Ryzen-processor som bland annat innebär nyheter på dessa fronter.

Det rör sig om läckta specifikationer för en Ryzen-modell med "Embedded"-stämpel, som markerar att varianten är riktad mot tillverkare som exempelvis producerar kompakta datorer, tunna klienter eller produkter för andra specifika användningsområden. I centrum för processorn, som har tillägget V3000, syns maximalt 8 kärnor och 16 trådar enligt Zen 3-arkitekturen – tillverkade på krympta 6 nanometer.

Därtill listas att beräkningsenheterna i den integrerade grafikdelen kliver upp till 12 stycken och detta med grafikarkitekturen RDNA 2, som används i Radeon RX 6000-serien. På minnesfronten syns intåget för DDR5, som enligt minnestillverkarna står redo för konsumenter till hösten när Intel släpper "Alder Lake"-serien. Ytterligare en ny funktion är USB 4.0, som bygger in Thunderbolt 3-protokollet och överföringshastigheter på upp till 40 Gbps.

AMD-Rembrandt-Roadmap.jpg

Bildkälla: MebiuW via Videocardz

Specifikationerna stämmer överens med de rykten som omgärdar Ryzen 6000-serien som enligt uppgift har kodnamn "Rembrandt" och tar sikte på bärbara datorer. Lanseringen spås äga rum under slutet av år 2021 eller någon gång under 2022, men de läckta och specifika uppgifterna antyder att nyheterna kan dyka upp hos färdigbyggda system inom en inte alltför avlägsen framtid. Antyds görs också att "Rembrandt" får USB 4.0-stöd.

Läs mer om Ryzen: