Kretsbristen undgår ingen vid det här laget och behovet är stort i flertalet industrier. Även för de allra största tillverkarna, likt Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), räcker kapaciteten helt enkelt inte till för att möta efterfrågan. Med fulla orderböcker tvingas tillverkare prioritera bland kunder och beställningar, där stora volymer med de senaste noderna och påtryckningar från myndigheter spelar in i besluten.

För TSMC faller lotten på Apple, som tätt följt av fordonsindustrin hamnar högst upp på tillverkarens lista. Det rapporterar Digitimes (betalvägg). Att det är just Apple som prioriteras högst är föga förvånande. Det är sedan tidigare känt att bolaget är TSMC:s i särklass största kund sett till produktionsandel. Apple har dessutom ett enormt kapital och höga ordervärden till följd av att de nyttjar TSMC:s mest avancerade tillverkningstekniker. Bland annat påskyndas produktionsstarten av 4 nanometer till nästa generations Mac-datorer och Iphone 13 väntas få nya systemkretsen A15 Bionic tillverkad på en förfinad version av TSMC:s 5-nanometersteknik.

På andra plats hamnar kretsar åt fordonsindustrin, som sett till andelar egentligen inte tillhör den största kundgruppen. Fordonsindustrin, särskilt biltillverkning är dock väldigt viktig för stormakter som EU och USA. De ekonomiska förluster produktionsbortfallet inom biltillverkning får länder världen över att vädja till den taiwanesiska regeringen i hopp om fler kretsar, vilket gett resultat.

TSMC har redan påbörjat arbete med att optimera och öka produktionen av bilkretsar till följd av omvärldens tryck, om än till högre priser. Det ska nu tillägnas ytterligare kapacitet, efter att en första prognos om lättnader i juni inte besannats. Kretsar till datorer och datorkomponenter, serverhårdvara och nätverksutrustning får därmed enligt Digitimes källor en slags delad tredjeplats, men det nämns inga detaljer. Troligen är det fortfarande mindre företag vars beställningar får stryka på foten, medan större aktörer som exempelvis AMD prioriteras högre i den mån det går.

Läs mer om kretstillverkning: