Rymdnätverket Starlink startades av den rymdälskande entreprenören Elon Musk och är en del av företaget Spacex. Målet är att kunna erbjuda markoberoende internetuppkoppling i höga hastigheter över hela jorden, med hjälp av tusentals satelliter i omloppsbana runt jorden.

Starlink befinner sig fortfarande i ett betastadie i 11 olika länder, men enligt Spacex-chefen Gwynne Shotwell är det framförallt rätt tillstånd som saknas för en officiell lansering. I mitten av maj beräknades Starlink ha ungefär 1 500 satelliter, en siffra som nu stigit till totalt 1 800 stycken som ska vara tillräckligt för att ge global täckning. Förutsatt att Starlink får de tillstånd som krävs för att bedriva verksamhet som satellitoperatör är planen att officiellt lansera tjänsten i september 2021.

För tillfället kan användare ansluta sig till betatestet mot en kostnad om 99 USD i månaden. Då ingår en särskild mottagare i form av en satellitdisk och det utlovas hastigheter mellan 50 Mbps och 150 Mbps samt latens på 20 ms till 40 ms för de flesta områden tillgängliga i betafasen. I längden ska de 1 800 satelliterna bli hela 12 000, vilket ställer frågan om huruvida global täckning är en något optimistisk beräkning i nuläget.

I maj beräknades cirka en halv miljon användare ha anmält sig till betaprogrammet. Då låg satellitantalet på några hundra färre, men skulle enligt Musk endast få problem i tätt befolkade storstadsområden. Musk menade att han inte känner någon oro för kapaciteten innan användarsiffrorna börjar nå miljontals.

Användarantal är dock inte Starlinks enda utmaning. Eftersom mottagarna måste stå utomhus och helst med så fri sikt som möjligt, ställer solsken och sommartemperaturer till det. I Las Vegas, USA har utomhustemperaturen vissa dagar stigit uppåt 40–50 grader Celsius, vilket leder till att mottagare överhettas och stängs av.

Skulle du vilja prova Starlink eller håller du dig till traditionella bredbandsanslutningar?