Skadlig mjukvara är ett problem som levt sida vid sida med datorerna och nyttoprogram, men idag är Windows inbyggda virusskydd ofta tillräckligt för de flesta. Så har dock inte alltid varit fallet och för bara en handfull år sedan var företagen som slogs om kundernas gunst många och väl synliga genom marknadsföring som gratisperioder vid datorköp.

En variant som kanske etsat sig fast i minnet hos många entusiaster är McAfee, som vid köp av dator ofta fanns förinstallerat och ibland är så även fallet idag. Mjukvaran utmärkte sig genom att inte arbeta särskilt diskret och för att därtill vara svår att avinstallera. Skaparen till programmet med anor från det sena 80-talet är pionjären John McAfee, som nu uppges vara död.

Född i Storbritannien men uppvuxen i USA studerade John McAfee matematik och arbetade för NASA, innan födelsen av det tidiga antivirusprogrammet med bakomliggande företag, som idag ägs av Intel. McAfee rönte framgångar och ägaren likaså, men på senare år slog han in på en bana kantad av kriminalitet, droger och vapen – med fängelsestraff som följd.

Enligt McAfees advokat var det i ett spanskt fängelse den 75-årige John McAfee tog sitt liv, i samband med domslut om utlämning till USA.

Källa: Reuters

Har du några särskilda minnen av brottningsmatcher med McAfee?