I torsdags kväll tog Microsoft till orda och bekräftade att Windows 10 följs av Windows 11, trots tidigare löften om att förstnämnda genom regelbundna funktionsuppdateringar skulle bli en sista anhalt. Med Windows 11 är ett genomgående tema större möjligheter att anpassa efter eget tycke och smak, där en utseendemässig övergång till transparens och rundade hörn är en del.

PC-datorer med Windows 10 kommer att fortsätta få regelbundna säkerhetsuppdateringar fram till supporten upphör – vilket är tidigast 2025.

Vid presentationen nämnde Microsoft inte några närmare detaljer om Windows 10 och operativsystemets framtid, men klart är att de datorer som inte uppfyller minimikraven för Windows 11, fortsatt kommer att få uppdateringar till den äldre versionen. I en numera borttagen sjätte punkt i det finstilta på produktsidan för Windows 11, intygar Microsoft att det pensionsdatum som tidigare i juni hittade ut på webben stämmer. Bolaget stänger alltså inte definitivt dörren för stöd efter 2025, men däremot handlar det endast om säkerhetsuppdateringar.

Läs artikeln om de stora nyheterna i Windows 11

Sett till funktionsuppdateringar för Windows 11 väljer Microsoft att frångå två släpp per år, till förmån för en större variant årligen. Versionerna Home och samtliga Pro-utgåvor får stöd i 24 månader, medan Education och Enterprise förlänger detta till 36 månader.

Guide TPM i forumet

Med det nya operativsystemet lovar Microsoft också att uppdateringarna är 40 procent mindre, men också att säkerheten tar kliv framåt. Med detta följer krav på att datorn har en Trusted Platform Module 2.0-enhet (TPM 2.0), något som förbryllat användare i den mastiga kommentarstråden kopplad till avtäckandet. Huruvida datorn klarar systemkraven kan kontrolleras med verktyget Datorhälsokontroll, som svarar med ett felmeddelande som exempelvis inte pekar ut utebliven TPM-krets.

Spana in forumtråden om TPM och Windows 11

Säkerhetskretsen TPM är en komponent som svarar för kryptografiska operationer och dessa finns att köpa som fristående enheter, men det hör inte till ovanligheterna att det finns inbyggda motsvarigheter – möjligtvis i inaktiverat utförande. I forumet guidar medlemmar kring hur manualer och BIOS/UEFI kan finkammas för att hitta svar på om det är möjligt att sparka igång Windows 11, som i närtid kan testas av medlemmar i Insider Program.

Låga minimikrav men nödvändig internetanslutning

win11 sysreq.png

Till julhandeln inleds utrullningen av operativsystemet på bred front, som en gratis uppdatering för Windows 10-användare som uppnår minimikraven. Vid sidan av hårdvaran specificeras att Home-versionen av Windows 11 tarvar internetanslutning och Microsoft-konto för att kunna slutföra installationen. För den som inte har en Windows 10-bestyckad dator blir nycklar tillgängliga nästa år.

Kommer du att installera Windows 11 så snart som möjligt, eller väntar du in i det längsta?