Intresset för att bygga litet är stort bland entusiaster världen över och inte minst bland SweClockers medlemmar, där Louqe Ghost S1 och Cooler Masters Masterbox NR200P är två populära modeller för Mini ITX-byggen. För den som inte behöver dedikerat grafikkort går det att kliva ned ytterligare i storlek med exempelvis Intels NUC, med integrerad processor hämtad från de bärbara datorernas värld.

I gränslandet mellan NUC och hemmabygge finns sedan flera år tillbaka Asrocks Deskmini-serier, som är 1,9 liter stora datorlådor med inbyggda moderkort för Intel- och AMD-processorer. Med brist på PCI Express-anslutningar är dessa system låsta till integrerad grafik, men nu presenterar Asrock det något större minidatoralternativet Deskmini Max.

Deskmini max front.jpg
Deskmini Max baksida.jpg

Lådan ökar till yttermåtten 168 × 221 × 268 mm för en volym på 10 liter. Det rör sig om en inverterad konstruktion där de fyra expansionsplatserna för instickskort alltså syns i toppen av chassit, medan moderkort och den inbyggda nätdelen huserar sida vid sida närmare botten. Sistnämnda komponent är på 500 watt och enligt 80 Plus Bronze-klass.

Deskmini max skal.jpg

I det svarta och perforerade ytterhöljet finns en gråbeige-färgad låda som innehåller komponenterna och det inbyggda AMD AM4-anpassade moderkortet som klarar processorer med TDP-värde upp till 105 watt. Detta avser modeller ur Ryzen 2000-, 3000-, 4000- och 5000-serierna, både med och utan integrerad grafik. Vid sidan av processorn finns fyra DDR4-minnesplatser och för lagring finns en NVM Express-ansluten M.2- och dubbla SATA-kontakter.

Lagringsenheter skruvas mot chassisidan och där ryms en 3,5-tumsenhet eller dubbla 2,5-tumsvarianter. Mot chassits topp finns plats för en 120 mm-fläkt och radiator för sluten vattenkylare. Asrocks specifikationer nämner inga detaljer kring maximal kylarhöjd, men nätdelen vilar av bilderna att döma mycket nära processorn. Denna placering är enligt Asrock en lösning som låter fläkten i nätdelen hjälpa till med luftflödet.

Deskmini max psu.jpg
Deskmini max grafikkort.jpg

Ovanför processordelen finns PCI Express-anslutningen av x16-typ, som i teorin har plats för grafikkort med höjd på fyra expansionsplatser. Med en radiator monterad krymper den tillgängliga höjden till två platser, medan längden är begränsad till 200 mm. För den som istället använder integrerad grafik har moderkortet HDMI-, VGA- och Displayport-anslutningar. Baktill finns också Gigabit Ethernet samt fyra USB Type-A.

Avslutningsvis har frontpanelen ytterligare fyra USB Type-A, samt en Type-C-variant och en 3,5 mm-anslutning för ljud. För den som önskar optisk läsare kan också en 5,25-tumsenhet klämmas in i toppen, men då på bekostnad av dedikerat grafikkort. I skrivande stund är det oklart när produkten blir tillgänglig och till vilket pris.

Läs mer om kompakt hårdvara: