Apple har i många år dedikerat ett evenemang i september till att avtäcka nya telefoner, men med fjolårets Iphone 12-presentation bröt bolaget traditionen och sköt tillfället till mitten av oktober. I samma veva passade Apple på att bjuda marknaden på ytterligare ett trendbrott, genom att utöver tre större telefoner sjösätta en mindre variant: Iphone 12 mini.

I jakt på större skärmyta har telefoner de senaste åren både minskat skärmkanter och vuxit i storlek, varför röster som önskar mindre modeller höjts. Det verkar dock i praktiken handla om en högljudd minoritet och i februari rapporterades att Apple blåst av Iphone 12 mini-produktionen till följd av lågt kundintresse. Nu framkommer att företaget ger det kompakta konceptet ett försök till med nästa generations Iphone, men att nästa års modeller lägger formfaktorn på hyllan.

Det är sajten Macrumors och den välrenommerade analytikern Ming-Chi Kuo som tagit del av intern dokumentation som berör just Iphone-modellerna för år 2022. Planen är att släppa fyra telefoner uppdelade i de två storleksklasserna 6,1 och 6,7 tum, där Iphone 12 mini-formatet med 5,4 tum stor skärm alltså lyser med sin frånvaro. Kuo har vid tidigare tillfälle förklarat att den familj som Apple släpper i år kommer att ha en krympt medlem, som därmed ser ut att bli företagets sista.

Tilläggas kan dock att det inte är omöjligt att en succé med årets modell skulle kunna omforma Apples planer fram till nästa års telefoner. Genom dokumentationen avslöjas vidare att inloggning med fingeravtryck kan komma tillbaka när 2022 års Iphone gör debut, genom en implementation under skärmen – i stil med vad många andra Android-telefoner erbjudit i flera år. Analytikern menar att funktionen inte nödvändigtvis kommer till alla telefoner.

Avslutningsvis framhåller Kuo att den som söker efter en IOS-telefon i lägre prisklasser får ett nytt alternativ under första halvåret 2022, i form av en uppdaterad Iphone SE-modell där Iphone 8-ärvd formfaktor kombineras med 5G-stöd. Det återstår att se exakt tidpunkt för när denna modell avtäcks, men samma sak gäller årets uppdaterade varianter samt nästa års nykomlingar. Rykten talar för att nästa år också kan innebära debut för de första vikbara Iphone-telefonerna.

Källa: Macrumors