Medan strömningstjänster för spel fortfarande inte har anammats på bred front bland konsumenter så råder det verkligen ingen brist på dem. Sökmotorjätten Google sjösatte exempelvis Stadia år 2019 och har även fått sällskap av Amazons Luna samt grafikkortmakaren Nvidias tjänst Geforce Now. Ett annat företag som satsar hårt på spelströmning är Microsoft, vars tjänst Project Xcloud numera har mynnat ut i Xbox Cloud Gaming som en integrerad del i företagets prenumerationstjänst Xbox Game Pass.

Xbox Cloud Gaming har fram tills nu körts på ganska föråldrad hårdvara i form av bladservrar som baseras på Microsofts föregående generations spelkonsol Xbox One. Företaget har dock tidigare kommunicerat att en övergång till mer högpresterande serverhårdvara står på agendan, där senaste generationens spelkonsol Xbox Series X ska stå som bas för tjänsten. Denna uppgradering har nu smugits ut, vilket rapporteras av Ars Technica.

När redaktionen startar upp tjänsten via en webbläsare på en Windows-baserad dator märks den uppgraderade hårdvaran omgående i spel. Dels syns nu grafiska inställningsmöjligheter som tidigare varit exklusiva för Xbox Series-konsolerna i optimerade speltitlar, samtidigt som laddtiderna har kortats ned markant. Alla spel verkar dock i dagsläget inte köras i en version som är optimerad för Xbox Series-konsolerna, så det är möjligt att det rör sig om en stegvis utrullning.

Upplösning och bandbredd för videoströmmen fortsätter dock att vara väldigt låg för Xbox Cloud Gaming, vilket gör att de grafiska förbättringarna som Xbox Series X mäktar med i mångt och mycket går förlorade. Tidigare uppgifter pekar på att dessa parametrar ska förbättras i framtiden, vilket är något som förhoppningsvis kan sjösättas i en uppgradering senare under året.

Xbox Cloud Gaming finns i dagsläget tillgänglig för prenumeranter av Xbox Game Pass Ultimate via en app till Android 6.0 samt för särskilt inbjudna i betaform genom webbläsare på datorer via denna portal.

Använder du Xbox Cloud Gaming i dagsläget? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarstråden!