År 2015 släppte Microsoft Windows 10, som också markerade ett skifte i upplägg: Från nya versioner till regelbundna uppdateringar. Nu står klart att företaget skrotar planen på att ha Windows 10 som slutdestination, när Windows 11 gör officiell debut. I likhet med den version som tidigare i juni hittade ut på webben, handlar det om ett ansiktslyft med rundade hörn, ny startmeny och valet att centrera aktivitetsfältet.

Nu visar Microsofts Panos Panay med kollegor att grundpelaren i Windows 11 är att skapa ett operativsystem som i hög utsträckning kan anpassas för både utvecklare och den breda användarskaran. VD Satya Nadella avslutar sändningen med att förtydliga visionerna kring att Windows ska fortsätta vara en plattform som möjliggör framtagandet av nästa världsomvälvande lösning, som när webben såg dagens ljus. Microsoft presenterar en lång rad nya funktioner som de menar kan uppfylla visionen.

Smidigt skifte för arbete och privatliv

Windows 11 lever upp till sitt namn och sätter olika funktioner för fönsterhantering i fokus, där Snap Groups är en variant som på ett smidigt sätt ska låta användaren konfigurera vilka fönster som ska synas samtidigt och i vilka konstellationer. Dessa grupper kan växlas mellan och när en dator ansluts till en extra extern skärm, följer grupperna med. Vidare lägger Microsoft vikt vid de olika virtuella skrivborden som också finns hos Windows 10. Dessa kan exempelvis användas för att dela upp den digitala arbetsytan i spel, arbete och underhållning.

WIndows 11 fönster.PNG
Widgets.PNG
Windows 11 2.PNG

I samtliga delsegment visar Microsoft användning tillsammans med datorer med pekskärm och det är tydligt att Windows 11 lånar inspiration från mobila operativsystem. Widgets blir en ny sida som samlar nyheter och annat material i en vy som kan svepas fram från sidan. Ändå mer telefonosande är det faktum att Android-applikationer kommer till Windows-plattformen.

Under pandemin har många verksamheter och privatpersoner tvingats bedriva arbete, utbildning och sociala kontakter på distans och där har Microsofts samarbetsapplikation Teams hittat en roll. Med Windows 11 blir denna en del av operativsystemet och kontakter och samtalsfunktioner blir därmed en mer integrerad komponent.

Microsoft Store omdanas från grunden

När Windows 11 gör entré vill Microsoft att den egna applikationsbutiken blir navet för alla applikationer och med detta kastar bolaget ut den gamla filosofin om krav på mjukvara enligt Universal Windows Platform (UWP). Utvecklare bakom exempelvis Win32-program bjuds in och under dagen uppdaterar Microsoft intresserade aktörer om närmare detaljer.

Android win11.PNG
App store.PNG
Win11 apps.PNG

Bolaget menar att all försäljning av applikationer kan göras gratis om utvecklaren tillhandahåller ett eget system för betalningar, där Adobes prenumerationsfunktion exemplifieras som en sådan lösning. För övriga aktörer anges "branschledande vinstandel". Som nämnt blir även Android-applikationer tillgängliga genom butiken, med Amazons applikationsbutik som grund. Huruvida dessa följer samma system för betalningar är i skrivande stund oklart.

Nya funktioner till spelande

Tidiga tester av spelprestanda visar på obefintlig skillnad ställt mot Windows 10, men det uppdaterade operativsystemet ska införa den nu Xbox Series-tillgängliga lagringsfunktionen Directstorage till datorvärlden. Tekniken innebär i korta drag att komma runt flaskhalsar som spel möter när det kommer till att ladda in små databitar i realtid, vilket exempelvis görs med texturer. Därtill tillkommer funktionen Auto HDR, som ska skruva på den ljusmässiga delen av spel.

Skyrim auto HDR.PNG

Hårdvarutillverkarna med på tåget – Qualcomm också

I ett kort och något kryptiskt segment förklarar Panay att datortillverkare arbetar för att ta fram produkter som är i samklang med det nya operativsystemets funktioner. På Processorsidan nämns att AMD, Intel och Qualcomm har designat tillsammans med Microsoft. Att sistnämnda bolag är med på tåget antyder att Windows 11 har stöd för både ARM- och x86-baserade kretsar, men om så är fallet återstår att se.

Släpps till julhandeln

Microsofts blogg innehåller presentationsmaterialet i skriven form, men utökar informationen med detaljer om lansering: Julhandeln 2021. Microsoft lovar att återkomma med mer information inom snar framtid och redan nästa vecka kan deltagare i Windows Insider Program ta del av en Windows 11-version. Uppgraderingen är gratis för Windows 10-enheter, men gäller inte nödvändigtvis alla datorer.

Win 11 sys req.PNG

Funktionsspecifika systemkrav kan för många sätta stopp före minimikraven.

Genom PC Health-verktyget delas en dom om systemkraven för att köra Windows 11 uppfylls, men om så inte är fallet står att läsa att uppdateringar för Windows 10 fortsatt kommer att rulla, något som forumets medlemmar redan testat. Framtiden för Windows 10 omnämns inte i presentationen, men klart är i alla fall att dess bäst-före-datum ligger i oktober år 2025.

Vad tror du om Windows 11? Dela med dig i kommentarstråden