Vid sidan av rundade hörn, fler typer av fönsterhantering och bättre anpassningsmöjligheter, innebär Windows 11 ökad säkerhet. Det kanske mest iögonfallande ändringen på säkerhetssidan skymtas i operativsystemets minimikrav, där en Trusted Platform Module 2.0 blir ett måste för installation.

Windows 11 officiellt – ett operativsystem med personliga anpassningar i centrum

Det handlar om en hårdvarubaserad säkerhetskrets som i några år haft motsvarigheter inbyggda i processorer från både Intel och AMD – TPM-delar som kan aktiveras genom BIOS/UEFI. För de processorer som saknar inbyggda alternativ kan TPM-enheter köpas som separata tillägg att ansluta till kontakter på moderkortet. Nu rapporteras att de billiga tilläggen nått nya prismässiga höjder, efter att dörren till att tjäna en hacka på Windows 11-spekulanter öppnats.

Det är Techpowerup som snappat upp ett Twitter-inlägg från HTC-anställde Shen Ye, där prishistoriken för en Gigabyte-signerad TPM 2.0-enhet visas. Från ett stabilt pris kring 24,90 USD är den nya nivån hela 99,90 USD och den Ebay-sida som visas tillsammans med statistiken, vittnar om att 29 artiklar sålts det senaste dygnet. Därtill kan tilläggas att det nya Windows 11-kravet resulterat i att även vanliga butiker fått TPM-sortimentet länsat.

Att det inbyggda alternativet finns tillgängligt för mer moderna processorer är ingen självklarhet för alla, varför många sannolikt klickat på köpknappen i onödan. Om du är osäker på huruvida funktionen kan aktiveras på ditt moderkort är diskussionen i full gång i forumet, där SweClockers medlemmar hjälps åt att navigera genom BIOS/UEFI för alla möjliga moderkort.