Sydafrikanska investeringsplattformen Africrypt grundades av bröderna Cajee år 2019 och erbjuder så kallade investeringsportföljer för kryptovalutor. De första åren ska de enligt sydafrikanska Briefly inte ha gjort några förluster och lockat till sig flertalet kunder, bland annat flera lokala kändisar.

Det gick dock snabbt utför i april 2021, när Africrypt råkade ut för ett påstått dataintrång och en förlust om 69 000 bitcoin (BTC). I samband med dataintrånget ska den äldre brodern, som även agerar som VD, ha kontaktat investerare för att informera om händelsen. Utöver information uppmanades samtliga kunder dessutom till att inte kontakta varken myndigheter eller advokater, då det kunde riskera försvåra arbetet med att få tillbaka pengarna.

Uppmaningen väckte dock inget större förtroende hos investerare, som omedelbart börjat ana ugglor i mossen. De tog istället hjälp av en advokatfirma i Kapstaden, som genom sina undersökningar fann att samtliga kunders konton och digitala plånböcker tömts på Bitcoin. Dessa har sedan förts genom olika transaktioner och pooler av bitcoin för att göras i praktiken omöjliga att spåra. Kort därefter försvann även bröderna spårlöst och slutade besvara kontaktförsök.

Our preliminary observations concerning Africrypt lead us to believe that regardless of what mechanisms we are putting in place, this entity was offering exceptionally high and unrealistic returns akin to those offeredby unlawful investment schemescommonly knownas Ponzi’s. The public is urged to understand that unrealistically high returns suggests that the investment scheme is likely to be fraudulent. – Financial Sector Conduct Authority

Vid tillfället hade 69 000 BTC ett värde om cirka 3,6 miljarder USD. Enligt sydafrikansk lag räknas kryptovalutor inte som finansiella produkter, vilket stoppar myndigheter från att officiellt inleda en utredning. I ett pressmeddelande från Financial Sector Conduct Authority (FSCA) menar myndigheten att Africrypt erbjöd mycket hög och därmed orealistisk avkastning på investeringar. FSCA jämför dem med ett ponzibedrägeri, och varnar allmänheten för att investeringsplattformar med mycket hög avkastning kan innebära en ökad risk att drabbas av förskingring eller bedrägeri.

Genom sin advokat har bröderna nekat till alla brottsanklagelser. De menar att de valt att gömma sig för att skydda sig själva och sin familj, efter att ha mottagit flera dödshot. Advokaten medger dock att bröderna inte ska ha kontaktat polis om ärendet, men förklarar det med att de är mycket unga och saknar livserfarenhet. Han meddelar även att han tillsammans med bröderna inom kort ska presentera bevis för att de utsatts för en hackerattack. I nuläget är både bröderna och pengarna fortfarande försvunna.

Läs mer om kryptovalutor: