Det är knappt en vecka sedan Microsoft avtäckte Windows 11, som utöver ett designmässigt ansiktslyft ska bli bättre anpassat för både utvecklare och vanliga användare. Det nya operativsystemet sällskapas även av en omarbetad Microsoft Store och Office-paket med ny design. En skarp version lanseras lagom till julhandeln 2021, men nu rullar en första testversion ut för deltagare i Windows Insider-programmet.

Windows 11 officiellt – ett operativsystem med personliga anpassningar i centrum

Uppdateringen är gratis att installera och innehåller majoriteten av de visuella nyheterna som presenterats, likt den centrerade startmenyn och nya animationer. Till skillnad från den läckta version som cirkulerat får Build 22000.51 även den uppdaterade Utforskaren. I övrigt återfinns funktioner som snap layouts, snap groups och tidig testversion av nya Microsoft Store.

HardwareChannels6_24-final.png

För att installera Windows 11 krävs delvis kompatibel hårdvara, samt deltagande i Windows Insider-programmet. Det är kostnadsfritt att gå med i programmet, men deltagande garanterar inte tillgång till Windows 11.

Eftersom att det är en tidig testversion finns redan en lista med kända fel. Utöver det är vissa funktioner är inte fullt utvecklade. Det rekommenderas därmed inte att installera testversionen på en dator där full funktionalitet är viktigt, exempelvis sin primära dator eller arbetsdator. Vilka funktioner som påverkas listas på Microsofts webbplats.

Har du installerat Windows 11 ännu?