Med en sprillans ny grafikarkitektur lovar Intel stordåd på alla fronter. Arkitekturen Xe-LP finns redan att hitta integrerade i bolagets processorer och i grafikkortet DG1, och näst på tur står speloptimerade Xe-HPG som på allvar ska ta upp kampen mot Nvidia och AMD. Intel har hitintills nöjt sig med att ge små smakprov av Xe-HPG, men inom kort kan det bli ett avtäckande med fler detaljer.

We are soon heading toward a milestone moment, the pending release of the Xe HPG microarchitecture from Intel.

Twitter uppmanar Intel sina följare i Odyssey-kampanjen att fylla i sina personuppgifter för att inom en snar framtid få hem swag (merchandise). Mer intressant är registreringsformuläret som inleds med att Intel står inför en stundande lansering av arkitekturen Xe-HPG. Utöver den enskilda meningen fortsätter Intel att hålla korten nära bröstet.

Vad Intel menar med pending release får anses vara en tolkningsfråga, som rimligen kokar ned till två alternativ. Det mest troliga är att det handlar om ett större avtäckande med fler detaljer om själva arkitekturen, som väntas skilja sig en hel del mot energioptimerade Xe-LP. Det andra, som med tanke på allt hemlighetsmakeri inte kan uteslutas, är att lanseringen av grafikkort ligger närmare i tiden än vad alla rykten gör gällande.

Intel-Xe-HPG.jpg

Xe-LP (Low Power), Xe-HPG (High Performance Gaming), Xe-HP (High Performance) och Xe-HPC (High Performance Computing) är Intels olika varianter av arkitekturen Xe.

Där de integrerade grafikdelarna med arkitekturen Xe-LP i Intels Tiger Lake-processorer har upp till 96 beräkningsenheter (eng. Execution Units, EU's) tros Xe-HPG få upp till 512 stycken och prestera i nivå med Geforce RTX 3070. Bland redan kända detaljer får arkitekturen stöd för ray tracing och full kompatibilitet med funktionerna DirectX 12 Ultimate, medan de faktiska grafikkorten ska använda grafikminne av typen GDDR6.

Intel har tidigare lovat en lansering under 2021 och allt har hitintills pekat mot att det blir först i slutet av året. Om så blir fallet eller om Intel inom kort överraskar återstår att se.

Ser du fram emot Intels inträde på grafikkortsmarknaden?