Xilinx är bland världens största aktörer inom utveckling av programmerbara kretsar, även kallat Field-Programmable Gate Array (FPGA)-kretsar. Dess dynamiska egenskaper innebär att kretsens funktionalitet går att både utöka och förändra över tid för att möta nya behov eller åtgärda säkerhetsproblem. Vanliga användningsområden inkluderar bland annat integrerade kretsar för 5G-nätverk. Där ger FPGA-kretsar möjlighet för teleoperatörer att fortsätta uppdatera mobilnätverkens infrastruktur.

AMD startade i oktober 2020 en process för att förvärva Xilinx, en affär värderad till 35 miljarder USD. Detta har godkänts av båda bolags styrelser respektive aktieägare, men på grund av förvärvets magnitud ligger det slutgiltiga beslutet i händerna på världens olika konkurrensmyndigheter. AMD har redan fått grönt ljus i USA och nu godkänner även brittiska Competition and Markets Authority (CMA) förvärvet efter en första granskning.

Ett godkännande från CMA innebär ytterligare ett steg i rätt riktning för att kunna genomföra affären. Samma myndighet har bland annat ingripit i Nvidias förvärv av ARM, där affären hänger i luften under tiden Nvidia synas i sömmarna. Ett förvärv av Xilinx är viktigt för AMD för att fortsätta konkurrera med Intel, särskilt inom kategorin datacenter. AMD har dock inte skeppet i hamn riktigt än, de väntar fortfarande på godkännanden från bland annat EU och Kina.

Läs mer om Xilinx: