Det är ingen ovanlighet att mindre spelstudior köps upp av större, antingen andra studior eller av en stor utgivare. Exempelvis ingår Battlefield-skaparna DICE i Electronic Arts uppsättning och Bethesda är en del av Microsofts portfolio sedan förvärvet av Zenimax. Huruvida det är positivt eller negativt råder det delade meningar om, men Xbox-chefen Phil Spencer är positiv.

I en intervju med IGN förklarar Spencer att det är en stor risk att starta en ny studio, eller något annat företag för den delen. Han menar att det saknas ett långsiktigt perspektiv när studior kritiseras för att gå med på uppköp. Möjligheten att sälja eller få investeringar från andra parter menar han är en drivande kraft för att ta risken att starta en ny studio och bygga upp dess värde. Vidare förklarar han att det självklart inte måste gälla alla studior, men att processen är en "naturlig och hälsosam" del av spelindustrin och i slutändan bidrar till fler bra spel.

En aspekt av Spencers perspektiv är att studion får större möjligheter till bättre och fler resurser och därmed kan skapa fler och bättre spel. Ur ett ekonomiskt och praktiskt perspektiv är det inte nödvändigtvis dåligt eller fel. Det kan även vara värt att notera att specifik Phil Spencer med största sannolikhet utgår från ett betydligt mer amerikanskt perspektiv. Att starta ett eget företag i USA är förenat med andra risker jämfört med exempelvis Sverige, även om alla nya företagare kan stå inför liknande utmaningar generellt.

Å andra sidan finns aspekten hur eventuella investeringar från en annan part påverkar arbetssätt och upplägg. Det varierar självklart mellan genrer och titlar, men många spels kärna utgörs av kreativa komponenter. Hur den kreativa självständigheten påverkas av en större investering eller ett förvärv är en högst relevant fråga i ämnet. En annan aspekt är konkurrens. Med utvecklingen av spel som prenumerationstjänster och spenderarbyxorna på för jättar som Sony och Microsoft är det inte orimligt att ifrågasätta hur industrin påverkas av att ha "alla ägg i samma korg".

Är uppköp bra eller dåligt för spelindustrin? Hur ser du på saken?