Grafikkort är bland de komponenter som är svårast att få tag på, på grund av rådande kretsbrist. Efterfrågan på både senaste generationens grafikkort från Nvidia och AMD och äldre är enorm, inte bara hos privatpersoner. Det har köpts stora mängder för att bryta kryptovalutor, bland annat i Kina. Bara under första kvartalet 2021 beräknas en fjärdedel av alla kort från tredjepartstillverkare ha sålts till datacenter för brytning av kryptovalutor.

Intresset hos miners ser dock ut att svalna rejält, sannolikt till följd av att kinesiska myndigheter tagit i med hårdhandskarna. Mängder med grafikkort säljs av till förhållandevis billiga priser, bland annat genom grupper för mining. HKEPC (via Techspot) visar upp skärmdumpar där bland annat Nvidia Geforce RTX 3070 säljs för 3 120 HKD, vilket motsvarar cirka 3 450 kronor.

Just nu ser miners ut att försöka sälja av större partier till andra miners, men det är bara en tidsfråga innan grafikkorten svämmar över den vanliga begagnatmarknaden. Det kan ge en positiv effekt på tillgången, men med förbehåll för att de komponenter som säljs har belastats hårt när de använts för att bryta kryptovalutor. Trots låga priser är de inte nödvändigtvis attraktiva att använda i sin nya speldator exempelvis.

Priserna på nya grafikkort har börjat leta sig nedåt, även om de fortfarande inte är i närheten av tillverkares riktpriser. Svämmas begagnatmarknaden över samtidigt som återförsäljare får bättre tillgång kan branschen stå inför en liknande situation som under perioden 2017–2018. Då uppstod stora överskottslager när marknaden mättades till följd av att dåvarande kryptovågen avtog.

Läs mer i ämnet: