Kretsfabriken Newport Wafer Fab (NWF) ligger som namnet avslöjar i Newport, Södra Wales, och är landets största kretstillverkare. De producerar huvudsakligen kretsar med äldre tillverkningstekniker åt fordonsindustrin, där det likt många andra industrier råder stor brist på kretsar för närvarandet.

Från och med nästa vecka går ägarskapet över till holländska Nexperia, som ägs av kinesiska bolaget Wingtech. Det rapporterar CNBC. Affären är bekräftad av båda parter, och Nexperia väntas ta över NWF från och med nästa vecka. Enligt anonyma källor till CNBC säljs verksamheten för 63 miljoner brittiska pund, motsvarande 750 miljoner kronor. Summan kritiseras för att vara en förhållandevis låg summa för en kretsfabrik i nuläget, och jämförs bland annat med de 7,7 miljarder kronor som Texas Instruments ger för Microns kretsfabrik i Utah, USA.

Det är inte endast försäljningssumman som väcker kritik, det ifrågasätts även varför brittiska konkurrensmyndigheter inte valt att granska affären, med särskild oro riktad mot Nexperias kinesiska ägarskap. I april introducerades ny lagstiftning där myndigheter kan granska och stoppa förvärv av teknikföretag där det anses finnas särskilda ekonomiska eller säkerhetsrelaterade risker, något som bland annat satt käppar i hjulet för Nvidias förvärv av ARM.

Kritiker menar att prognoser tyder på att kretsbristen troligen kvarstår till år 2022 eller längre och att kretstillverkning är en fråga på högsta politiska nivå. Det pågår diskussioner och genomförs satsningar i kategorin miljardbelopp från både tillverkare och myndigheter världen över. Både EU och USA strävar efter att ta hem kretstillverkningen till egen mark, delvis på grund av de geopolitiska spänningar som omgärdar de två platser där en majoritet av all kretstillverkning sker, Taiwan och Sydkorea.

Nexperia är NWF:s näst-största aktieägare sedan 2019. I ett uttalande meddelar de att förvärvet ska möjliggöra ökad produktion för att bättre kunna möta efterfrågan, och att de ser fram emot att bygga en framtid tillsammans med NWF. Enligt de lokala walesiska myndigheterna möjliggör Nexperias resurser 400 nya arbetstillfällen och ny utrustning. Försäljningen innebär även att NWF kan betala sina skulder till myndigheten.

Läs mer om kretstillverkning: