Under tisdagen presenterade Nintendo plötsligt en ny Switch-variant, Nintendo Switch OLED. Teorier och rapporter om vad den nya konsolen skulle innehålla på hårdvarufronten har bland annat omfattat en helt ny systemkrets från Nvidia, mer internminne och en bättre skärm. Det sistnämnda uppfylls med Switch OLED, som likt namnet avslöjar får en sju tum stor skärm av OLED-variant, men där tar listan på stora skillnader slut.

Switch OLED behåller samma systemkrets som sin föregångare, det vill säga Nvidia Tegra X1 som först lanserades år 2015. Det innebär bland annat att en eventuell DLSS-lösning är omöjligt i nuläget, eftersom att det kräver Tensor-kärnor som Tegra X1 saknar. Huruvuda Switch OLED bjuder på en mindre uppgradering i form av en nodkrypt Tegra-krets likt vi såg senast i samband med att Switch Lite lanserades återstår att se.

De flesta prestandaönskemål, som dockad bildupplösning i 4K eller åtminstone ett kliv upp från 720p i handhållet läge, förblir ouppfyllda. Även den nya OLED-skärmen stannar alltså på samma upplösning som originalet och detsamma gäller upplösningen dockat. Även stöd för ljud över Bluetooth uteblir, något som efterfrågats till både Switch och Switch Lite.

Utöver den nya skärmen dubbleras det interna lagringsutrymmet från 32 till 64 GB, konsolen får ett bättre inbyggt ställ och förbättrade högtalare, samt en dockningsstation med inbyggd nätverksport. Det är trevliga uppdateringar som höjer upplevelsen. För den som inte redan äger en Switch kan det finnas ett värde i att välja Switch OLED, men det är något tveksamt hur prisvärd uppgraderingen blir för den som redan äger en.

Exakt hur Nintendo tänkt med Switch OLED vet nog bara Nintendo själva. Hos analytiker lever hoppet om en Pro-konsol till nästa år fortfarande kvar, där bland annat Bloomberg presenterar teorier om att Switch OLED bara är en "dummy" och att den riktiga Pro-varianten lanseras tillsammans med nästa Zelda-titel.

Å Nintendos sida kvarstår dock även faktum att de i nuläget egentligen inte behöver göra en ny Switch. Försäljningen på nuvarande enheter går bra, med ungefär 85 miljoner sålda enheter totalt i slutet av mars 2021. En siffra som trumfar all försäljning av Xbox 360 och är hack i häl på all historisk försäljning av Playstation 3 trots att Nintendos enhet blott fyllt fyra år. År 2020 gick också bra för Nintendo där de slog både Sony och Microsoft på fingrarna mest flesta antal sålda konsoler.

Sist men inte minst är det inte nödvändigtvis möjligt att producera den hårdvara som skulle behövas för den prestanda som efterfrågas. Även om Nintendo skulle ha en ny systemkrets från Nvidia redo måste de produceras och i en tillräcklig mängd, vilket är lättare sagt än gjort i nuläget.

För den som inte vill vänta längre lanseras Switch OLED den 8 oktober. Det rekommenderade priset ligger på 349 USD, vilket innebär att konsolen inklusive moms och andra påslag troligtvis landar på ungefär 4 200 kronor i Sverige. Nintendo lanserar samtidigt även den nya dockningsstationen separat, då den är kompatibel även med tidigare versioner. Den har inte fått något pris ännu, men gissningsvis landar det i närheten den första som finns hos återförsäljare för cirka 1 000 kronor.

Hur går dina tankar kring Switch OLED?