Lumberyard är en av Amazons spelsatsningar, en gratis spelmotor med deras webbtjänster inbakade. I grunden är Lumberyard baserad på Cryteks Cryengine som Amazon licensierat sedan 2015. Trots gratisformatet är Lumberyard hittills ingen stor succé. Få lanserade titlar nyttjar spelmotorn och Amazon har även stoppat flera egenutvecklade projekt.

Nu får Lumberyard ett rejält ansiktslyft. Det blir ett nytt namn, Open 3D Engine, och handlar snarare om en ny motor med delar av Lumberyard. Amazon har stöpt om motorn från grunden för att bland annat inte längre vara beroende av Cryteks licenser. I samband med det har spelmotorn även fått förbättrade verktyg för allt från rendering till animering. De väljer även att omvandla Open 3D Engine till ett projekt med öppen källkod under Apache 2.0-licensen.

We're proud to offer the 3D development community an unencumbered, AAA-capable, real-time 3D engine with one of the broadest arrays of integrated 3D authoring tools in the industry including a new photorealistic renderer, built for both modern gaming hardware and distributed cloud rendering. We believe that creating a first-class, community-driven, open-source option will revolutionize real-time 3D development, as Linux did for operating systems and Apache did for the web. – Bill Vass, Chefsingenjör på Amazon Web Services

Utöver en renovering blir Open 3D Engine del av en nystartad stiftelse, Open 3D Foundation. Linux Foundation ska sköta projektet, men Amazon är tillsammans med bland annat Adobe, Intel och Niantic en av stiftelsens grundare. Målet är att ge utvecklare bättre förutsättningar att påverka den tekniska utvecklingen och större möjlighet till samarbete mellan olika parter.

Open 3D Engine kan bli en ny utmanare bland populära spelmotorer som Unity och Unreal Engine, som under vissa licenser är helt gratis eller går att nyttja till lägre kostnader. De har dock inte öppen källkod på det vis Open 3D Engine får. Det skapar nya förutsättningar för utvecklare att arbeta med och modifiera en spelmotor under betydligt friare former. Det kan i teorin driva utvecklingen framåt i en snabbare takt, förutsatt att det lyckas väcka ett engagemang.

Amazon har mycket att vinna på om formatet lyckas väcka det intresse som Lumberyard misslyckades med. Även om Open 3D Engine är gratis och får öppen källkod är spelmotorn i grunden utvecklad för att integrera väl med Amazons webbtjänster, bland dem Twitch. Om fler utvecklare och studior intresserar sig för Open 3D Engine är det möjligt att intresset för Amazons andra tjänster ökar i takt med det.

För tillfället finns en förhandstitt för utvecklare tillgängligt och den fullständiga versionen av Open 3D Engine lanseras skarpt i slutet av 2021.

Är öppen källkod rätt väg att gå? Dela med dig av hur du ser på saken!