I jakt på en balans mellan prestanda och energieffektivitet har processorer för mobiltelefoner länge utformats med en blandning av högpresterande och strömsnåla kärnor. Med ARM-grund har även Apples M1-systemkrets tagit blandningen av stora och små kärnor till datorvärlden. För ett drygt år sedan tog Intel även konceptet till x86-sfären med "Lakefield"-familjen, som blandar en Core-kärna enligt "Sunny Cove" med fyra Atom "Tremont".

Det är tydligt att Intel ser hybridlösningen som framtiden och till hösten lanseras "Alder Lake", som gör de blandade kärntyperna till standard för såväl stationära som bärbara datorer. Nu står klart att bolaget pensionerar "Lakefield", ett första experiment som alltså lämnar spelplanen efter ovanligt kort tid i rampljuset.

Lenovo-X1-Fold-6.jpg

"Lakefield" huserar också i Lenovos vikbara X1 Fold, som SweClockers klämde på vid CES 2020.

Serien består av Core i5-L16G7 och i3-L13G4 som båda är femkärniga modeller med TDP-värden om 7 watt, där Samsungs Galaxy Book S-datorer kanske är "Lakefield"-familjens mest namnkunniga användningsområde. Enligt plan ska "Lakefield" också användas i Microsofts tvåskärmsdator Surface Neo, som utannonserades redan 2019 men som försenats på obestämd tid.

  • Start of Product Discontinuance: July 6th 2021

  • Last Corporate Assurance: October 8th 2021

  • Last Product Discontinuance Order: October 22nd 2021

  • Orders are Non-Cancellable from October 22nd 2021

  • Last Shipment Date: April 29th 2022

– Intel

Att Intel presenterar slutet för "Lakefield" omöjliggör inte att exempelvis Surface Neo faktiskt använder den klena hybridprocessorn, eller att Samsung bygger fler bärbara datorer med modellen under huven. Sista datum för tillverkare att beställa Lakefield är den 22 oktober i år, medan de sista leveranserna sker den 29 april nästa år. Intel har inte presenterat om familjen får en strömsnål ersättare som också staplar primärminnet på processor- och grafikdel, enligt tekniken "Foveros".

Med "Alder Lake" plockar Intel fram de mer kompetenta arkitekturerna "Golden Cove" respektive "Gracemont", som enligt läckta presentationsbilder medför ordentligt förhöjd flertrådsprestanda. Prestandabiten är nämligen ett avsnitt som inte imponerar med "Lakefield", vilket blev tydligt när SweClockers förra året testade Samsung Galaxy Book S. När processorn kombineras med Windows 11 skymtas dock ett lyft, som antyder att Microsofts nästa operativsystem bäddat för hybridprocessorer.

Källa: Intel via Anandtech

Anser du att batteritid överglänser prestandan i en bärbar dator? Berätta i kommentarstråden!