Microsoft har sakta men säkert övergått från att erbjuda mjukvara som produkt, för att istället leverera nya uppdateringar och nytt innehåll med jämna mellanrum. Betalmodellerna skiljer sig dock lite åt mellan olika kategorier, där Windows 10 och kommande Windows 11 kommer med en engångskostnad, medan exempelvis Xbox Game Pass och Microsoft 365 är prenumerationstjänster.

Nu meddelar Microsoft att företagsanvändare från och med den 2 augusti kan nyttja en färsk tjänst i gränslandet mellan Windows och bolagets servertjänster, i form av Windows 365. Det handlar om en virtuell Windowsdator i molnet, som kan konfigureras och skalas med hårdvara för att passa olika behov. Microsoft lägger tonvikten vid tjänstens säkra natur, och understryker att användare smidigt kan nå den digitala arbetsplatsen från vilken enhet som helst – telefon som dator.

Windows 365 2.jpg
Windows 365 1.jpg

Vid lansering handlar det om en toppkonfiguration på åtta virtuella processorkärnor, 16 GB primärminne och 512 GB lagringsutrymme. Enligt Engadget ska stöd för separat grafikkort tillkomma framöver och sannolikt lär mer kraftfulla systemkonfigurationer bli tillgängliga i framtiden. Den strömmande datoranvändningen ska inte vara särskilt olik en lokal upplevelse och därtill öppna för att på ett smidigare sätt växla mellan att arbeta på plats och distans. Fler detaljer och uppgifter kring pris ska läggas fram den 1 augusti.

Microsoft erbjuder redan i dagsläget en snarlik tjänst under Azure-flagg, men enligt företaget ska den Windows-stämplade varianten vara mer lättanvänd och därmed falla både större och mindre organisationer i smaken. Däremot är det tydligt att Windows 365 just lägger fokus på företag, men det är inte omöjligt att tjänsten framöver sipprar ut till konsumenter. Tidigare företagsorienterade Teams blir exempelvis en integrerad del av Windows 11 och allt fler program förlitar sig på beräkningskraft i molnet, medan strömmande speltjänster från flera aktörer fått fotfäste.

Skulle du kunna tänka dig att använda en virtuell molndator i jobbet eller skolan, eller är det något du kanske redan gör? Berätta i kommentarstråden!