Till julhandeln avlöser Windows 11 den drygt sex år gamla föregångaren, även om de två versionerna kommer att leva sida vid sidan fram till hösten år 2024. Nykomlingen tar ett nytt grepp när det gäller estetik och utåt sett är transparenta paneler, rundade hörn och en centrerad startmeny kanske det mest utstickande. Operativsystemet lägger även vikt vid personliga anpassningar, smidiga verktyg för fönsterhantering och säkerhet medelst TPM-modul.

För den som är med i Windows Insider Program kan en tidig version av Windows 11 köras och bland SweClockers medlemmar är det flera som redan hoppat på tåget. Microsoft lyssnar på återkoppling från användare och publicerar med jämna mellanrum uppdateringar och blogginlägg om dessa. Nu är det dags igen, när Insider Preview Build 22000.71 debuterar.

Context-Menus-Acrylic.jpg

Nytt material för meny

taskbar-preview 1.jpg

Rundade hörn även vid förhandsgranskning av fönster

widget.jpg

En widget för den som är på jakt efter filmtips

Det handlar inte om några världsomvälvande nyheter, men mjukvarujätten presenterar en lång rad av åtgärdade fel i aktivitetsfältet, inställningarna, filhanteraren, sökfunktionen samt för widgets. På den fronten testar Microsoft också att utöka med en widget för underhållning, som visar filmtitlar tillgängliga i den inbyggda butiken. Därtill får menyn som dyker upp vid högerklick en ny halvtransparent färg, medan en funktion kallad "Splitbutton" implementeras i utvärderingssyfte.

Splitbutton Toms Hardware.webp

"Splitbutton" i filhanteraren. Bildkälla: Tom's Hardware

Tom's Hardware har lokaliserat knappen i filhanteraren och förklarar att knappen har två zoner. Den vänstra delen skapar direkt en ny mapp, medan en pil mot den högra sidan öppnar en meny för fler alternativ. Avslutningsvis förhandsvisas nu också fönster med operativsystemets genomgående avrundade hörn, när musen vilar över en ikon i aktivitetsfältet.

Kör du betaversionen av Windows 11 i dagsläget? Föredrar du nykomlingen över Windows 10?