Corsair-ägda Elgato tillhandahåller en lång rad datortillbehör med spelande och innehållsskapande som gemensam nämnare, där mikrofoner i Wave-serien och så kallade capture cards för inspelning är delar i arsenalen. Elgatos kanske mest kända produktserie är kanske Stream Deck, som är en uppsättning knappar som med bild och funktion kan anpassas för att exempelvis effektivisera videoströmning eller jobbet.

Nu tar Elgato det absolut sämsta tillfället i akt för att släppa en uppdaterad variant av Stream Deck – endast en bokstav och några timmar bort från Valves portabla spelkonsol Steam Deck. Den uppdaterade varianten har likt föregångaren 15 knappar och särskiljs genom namnet Stream Deck MK.2 och ett fåtal små uppgraderingar. USB Type-C-kabeln som används för anslutning till dator är numera löstagbar, stativet omdanas och för den som vill ändra utseendet kan framstycken köpas till. Prismässigt ligger framstycken på motsvarande 100 kronor, medan enheten kostar 1 500 kronor.

Stream deck mk2.jpg
Facecam 2.jpg
Facecam 1.jpg
Facecam 3.jpg
Facecam 4.jpg

Större nyheter syns istället i andra delar av företagets sortiment, som nu bland annat utökas med en webbkamera med namnet Facecam – en 1080p-historia. Den är bestyckad med en Sony Starvis-sensor och optik motsvarande ett 24 mm-objektiv med synfält om 82 grader. Kameran kan fokusera i spannet 30–120 centimeter och spela in 60 bildrutor per sekund, vilket enligt Elgato innebär en ultimat webbkamera.

Under skalet på kameran syns dels en kylfläns för kamerasensorn, dels en minneskrets för att spara inställningar lokalt på kameran. Därtill finns en bildbehandlingsprocessor. Kameran mäter in på 79 × 48 × 58 mm (B × H × D) exklusive stativ för att fästa enheten på skärmar. Också här är USB Type-C-kabeln löstagbar. Priset ligger på relativt saftiga 200 euro, vilket motsvarar omkring 2 000 kronor.

Elgato XLR 2.jpg
Elgato XLR 1.jpg

Avslutningsvis lägger Elgato ett XLR-ljudkort till produktsortimentet, med en modell kallad Wave XLR. Det handlar således om en produkt som omvandlar den vanliga mikrofonanslutningen XLR till USB Type-C, med stöd för att balansera ljudet, filtrera bort bakgrundsbrus och komprimera vid höga ljud. Wave XLR kan därutöver sköta fantommatning på 48 volt för mikrofoner som kräver det. På enhetens framsida huserar en stor kontrollratt och på baksidan finns en kapacitiv knapp för mute-funktion, samt utgång för 3,5 mm-anslutna hörlurar. Prislappen ligger på 170 euro eller drygt 1 700 kronor.

Är det någon av de färska produkterna som faller dig på läppen? Berätta i kommentarstråden!