För den som bygger dator har det på många sätt blivit svårare att välja moderkort, eftersom de flesta tillverkare erbjuder schyssta produkter genom hela sortimentet. Faser för strömmatning, någon extra M.2-anslutning, ett särskilt användargränssnitt samt brädans estetik har således blivit aspekter som kan få vågskålen att tippa åt ett särskilt håll.

EVGA väljer nu istället att med alla medel möjliga särskilja det senaste tillskottet i moderkortsportföljen: prestandaorienterade Z590 Dark. Som namnet avslöjar handlar det om en produkt hemmahörande i bolagets mest påkostade produktfamilj, vilket gör sig påmint i den saftiga tillhörande prislappen som ligger på 600 USD, motsvarande 6 500 kronor. För dessa pengar erbjuder E-ATX-moderkortet en hel del speciella funktioner och designval.

Snabbtitt: Tre moderkort med Intel Z590 från Asus, Gigabyte och MSI

I det här fallet betyder E-ATX konkret dimensionerna 277 × 305 mm och det svarta kretskortet täcks till stor del av kylflänsar. En svart Dark-märkt variant täcker tre M.2-platserna och de 21 faserna för strömmatning samt styrkretsen har kopparkylflänsar sammanlänkade med värmeledningsrör. Dessa kylflänsar kyls aktivt av två små PWM-styrda fläktar. Processorsockeln är vriden 90 grader och detsamma gäller de två DDR4-minnesplatserna, som lovar gott överklockningsstöd och är belägna ovanför LGA 1200-sockeln sockeln.

EVGA Dark Z590 2.jpg
EVGA Dark Z590 1.jpg
EVGA Dark Z590 3.jpg

PCI Express x16-platserna är också två till antalet och är separerade för att underlätta vid SLI-användning. Därtill finns en PCI Express x4-anslutning. I en utskuren bit på moderkortets högersida syns plats för vinklade kontakter för strömmatning och lagringenheter, där SATA sällskapas av U.2. Moderkortets välutrustade I/O-panel har bland annat dubbla Ethernet om 2,5 Gbps, Wifi-antenner för det inbyggda trådlösa nätverket samt sju USB-anslutningar varav en USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps).

Som förklarat i produktens namn, används Intels styrkrets Z590 och därmed finns stöd för senaste snittets "Rocket Lake"-processorer och förra generationens "Comet Lake". I kulisserna arbetar EVGA även på att släppa greppet om Intel-exklusiviteten med ett Dark-moderkort för AMD:s sockel AM4. Det återstår att se om den kommande varianten blir en kopia av den färska Z590-modellen.